середа, 30 березня 2022 14:48

"Виведення російських військ з АЕС є умовою для ядерної безпеки" - звернення до МАГАТЕ

"Виведення російських військ з АЕС є умовою для ядерної безпеки" - звернення до МАГАТЕ
Запорізька атомна електростанція перебуває під контролем російських окупантів. Фото: nta.ua

Необхідною умовою для збереження ядерної безпеки є повне виведення російських військ із захоплених об'єктів атомної енергетики та міст-супутників. Це сьогодні, 30 березня, обговорив міністр енергетики України Герман Галущенко на зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, який учора прибув в Україну.

Про це повідомляє в Telegram "Енергоатом".

"Після 24 лютого є лише дві позиції: одна правильна, інша - викривлена. Третього немає. Особливо це стосується ядерної безпеки. Правильна позиція - це гарантії, безпека й охорона. Це те, за що відповідає Україна. А інша позиція, викривлена, - це обстріл ядерних об'єктів, захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС", - заявив міністр.

Необхідною умовою для ядерної безпеки є повне виведення російських військ із захоплених об'єктів атомної енергетики та міст-супутників.

Міненерго наполягає також на обмеженні доступу російських працівників до файлів України, блокуванні участі представників РФ у місіях МАГАТЕ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гендиректор МАГАТЕ відвідав Южно-Українську АЕС

Водночас міністерство розраховує на підтримку МАГАТЕ у висвітленні потенційної небезпеки, на яку Росія наражає весь світ, захоплюючи та обстрілюючи ядерні об'єкти.

"Захопивши ядерні об'єкти в Україні, Росія вчинила акт ядерного тероризму, оскільки це були умисні дії щодо ядерної установки та дії, які перешкоджають роботі ядерної установки. Вони добре усвідомлюють, що це може призвести до загибелі чи завдання тяжкої шкоди населенню та майну чи довкіллю внаслідок радіоактивного забруднення", - ідеться в повідомленні.

Генеральний директор Міжнародної агенції з атомної енергії Рафаель Гроссі прибув в Україну 29 березня. Він розпочне місію з убезпечення ядерних об'єктів України. Також зустрінеться з найвищими посадовими особами уряду країни, щоб обговорити заплановану технічну допомогу.

Зараз ви читаєте новину «"Виведення російських військ з АЕС є умовою для ядерної безпеки" - звернення до МАГАТЕ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути