Ексклюзиви
середа, 15 січня 2014 04:57

Висланий з Росії американський журналіст звинуватив МЗС у приховуванні фактів

Висланий з Росії американський журналіст звинуватив МЗС у приховуванні фактів
Фото: theguardian.com
Американський журналіст Девід Сеттер звинуватив російський МЗС у приховуванні фактів, що вказують на причину заборони на в'їзд в Росію. Про це він написав ввечері 14 січня на власному сайті.

За словами Сеттера, він постійно перебував у контакті з російським зовнішньополітичним відомством і виконував усі його вказівки щодо реєстрації та отримання візи. Журналіст визнав, що з 21 по 26 листопада знаходився на території Росії без необхідних документів, але пояснив це затримкою з боку міністерства, яке не змогло вчасно вислати йому запрошення. На доказ своїх слів Сеттер виклав фотографію річного запрошення, датованого 22 листопада 2013 року. Сеттер також підтвердив заяву російського МЗС про те, що він визнав свою провину в адміністративному правопорушенні і за рішенням суду був оштрафований і висланий з Росії.

МЗС не згадав у своїй заяві про те, що в середині грудня видача нової візи була схвалена і пізніше це неодноразово підтверджували співробітники російського посольства у Києві, пише Сеттер.

Тим не менше 25 грудня йому зачитали постанову про заборону на в'їзд в Росію, в якому говорилося, що "компетентні органи" визнали його присутність на території країни "небажаним". Саме це рішення, прийняте на вимогу російських спецслужб, стало причиною заборони на в'їзд, стверджує Сеттер.

Раніше МЗС РФ заявив, що журналісту заборонили протягом п'яти років в'їжджати в Росію за порушення міграційного законодавства: за даними відомства, він з'явився для отримання нової візи на багаторазовий в'їзд на п'ять днів пізніше встановленого терміну.

Сеттер з 1976 по 1981 рр. працював у Москві кореспондентом The Financial Times, а пізніше написав кілька книг про Росії і Радянському Союзі. У вересні 2013 року він приїхав до Москви в якості консультанта "Радіо Свобода" і "Радіо Вільна Європа", а також для роботи над новою книгою.

Це перший випадок висилки з Росії американського журналіста з часів "холодної війни". Восени 2013 року в російській візі відмовили голландським журналістам, які зібралися представити на "Винзаводі" виставку "Проект Сочі", приурочену до Олімпіади-2014.
Зараз ви читаєте новину «Висланий з Росії американський журналіст звинуватив МЗС у приховуванні фактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути