неділя, 17 березня 2019 12:59

Віскі, зелений одяг і покаяння: без чого не мине День святого Патрика

17 березня у світі відзначають День святого Патрика. Це покровитель Ірландії. Свято є державним у цій країні. А також в Північній Ірландії, на острові Монтсеррат і в канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор. В інших країнах світу його відзначають неофіційно.

Автор: 2019god.com
  За народною традицією це свято прийнято зустрічати в зеленому одязі
За народною традицією це свято прийнято зустрічати в зеленому одязі

З нагоди цього дня Google створив особливий дудл. Пошукова система представила казкову анімацію, вибравши яскравий шрифт логотипу.
За легендою, 17 березня 461 року помер святий Патрик, перший єпископ, заступник і борець за свободу Ірландії. У цей день пом'якшуються обмеження на пісну їжу і вживання алкоголю. День символізує прийняття християнства в Ірландії, а також є святом культурної спадщини Ірландії в цілому. Урочистості в день святого Патріка традиційно включають паради і фестивалі, виконання танців кейлі і носіння зеленої одягу або зображення конюшини, який символізує Святу Трійцю.

Звичаї та традиції
У святкуванні цього дня тісно переплелися християнські і язичницькі традиції.
Деякі люди щорічно планують паломництво в Чистилище святого Патрика, яке зазвичай асоціюється з покаянням і духовним зціленням з початку 13-го століття. Воно розташоване на острові Стейшн посеред озера Лох-Дерг в графстві Донегол. Кажуть, що всі, хто прийшов в святилище в покаянні і вірі, отримають прощення за свої гріхи.
До християнських традицій можна віднести щорічне сходження прочан на святу гору Croagh Patrick. Згідно з переказами, саме на цій горі святий Патрік зробив одне зі своїх чудес – вигнав усіх змій. Історія говорить, що в той час, як святий Патрік постив, змії напали на нього, а він скинув всіх змій в океан. Проте вважається, що не було ніяких змій в Ірландії після останнього льодовикового періоду.
До народних належить традиція розпиття хоча б однієї чарочки спиртного в якому-небудь ірландському барі. Існує так звана "Чарка Патрика" – одиниця виміру випитого віскі. Повір'я наказує покласти в келих лист конюшини до того, як випити келих віскі. У народі так і кажуть – "осушимо трилисник". Цікаво, що в самій Ірландії День святого Патрика довгий час вважався виключно релігійним святом, а до сімдесятих років минулого століття ірландські закони забороняли пабам працювати в це свято.
Символи свята
За народною ж традицією це свято прийнято зустрічати в зеленому одязі (зелений – колір весни, Ірландії і трилисника). Бажано також прикрасити свій костюм живою або стилізованою гілочкою трилисника та ірландським прапором. Поступово з'явився звичай приколювати до одягу гілочки живого трилисника, який вважається в Ірландії символом свята. Інший не менше вагомий символ свята – лепрекони.

У Чикаго напередодні свята традиційно пофарбували річку в зелений колір. Також позеленіла вода у фонтані перед Білим домом у Вашингтоні.

Зараз ви читаєте новину «Віскі, зелений одяг і покаяння: без чого не мине День святого Патрика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути