Ексклюзиви
неділя, 28 липня 2013 03:12

Віряни простояли добу у черзі, щоб поцілувати хрест Андрія Первозваного
8

Фото: Фото: Наталія Шестопал

27 липня у Києво-Печерській лаврі віряни вишукувались у довжелезну чергу, щоб пройти до реліквії, яку привезли до столиці – хреста Андрія Первозваного. Його встановили у Трапезному храмі на території лаври. Щоб потрапити до храму, люди займали чергу з ночі.

Центральний вхід до комплексу закрили, а пройти до храму можна було через вхід, де печери.

Черга рухалась дуже повільно, бо всіх охочих пройти на територію лаври перевіряли металошукачем. На вході державні охоронці перевіряли всі речі – сумки, жіночі косметички, футляри від окулярів, воду, вимагали ввімкнути фотоапарати та перевіряли відеокамери у журналістів.

Крім того, черги зупинялись на годину, коли приїжджали чиновники.

Ще десь з годину черга стояла, бо до храму близько 14.30 зайшов президент Віктор Янукович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович хрестився і обіймався з Путіним, а той чухав потилицю - урочистий молебень до річниці Хрещення

Людей запускали до середини невеличкими групами – по 20 чоловік. Віряни, якім пощастило потрапити, цілували реліквію і просили Божої допомоги та зцілення.

Двоє охоронців, що охороняли хрест, просили сильно на нього не спиратися та після кожної групи вірян протирали святиню ганчіркою.

Хрест апостола Андрія буде стояти у лаврі до неділі, 28 липня, після чого його відправлять до Мінську. Висота хреста 2,78 метрів, ширина 1,2 метри. Важить реліквія 160 кг.

Нагадаємо, що у Києві святкують 1025-річчя Хрещення Русі. У зв'язку з цим святом до столиці прибув президент Росії Володимир Путін. Президент Білорусі Олександр Лукашенко відмовився від поїздки.

Крім того, прибув московський патріарх Кирило. В п'ятницю о 21.00 у Києво-Печерській лаврі патріархи та лідери церков провели молебень під хрестом Андрія Первозванного. Молебні з хрестом уже проводили в столицях сусідніх держав Москві та Мінську.

За даними МВС України, на святкування хрещення Київської Русі до столиці з майже усіх куточків України прибуло 3300 осіб. Охорону громадського порядку забезпечують майже 3 тисячі правоохоронців, в тому числі 550 військовослужбовців внутрішніх військ МВС України.

Зараз ви читаєте новину «Віряни простояли добу у черзі, щоб поцілувати хрест Андрія Первозваного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути