Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2007 12:27

Винахідник терміну Web 2.0 і творець Вікіпедії вирішили упорядкувати Інтернет

Винахідник терміну Web 2.0 Тім О"рейлі і творець вільної енциклопедії Wikipedia Джіммі Уейлс почали роботу над зведенням правил, відповідно до яких блогерам буде рекомендовано вести дискусії і сперечатися, повідомляє The New York Times.

О"рейлі і Уейлс заявили, що планують створити не один, а три різні кодекси поведінки для блогерів, які трохи відрізнятимуться один від одного. Наприклад, якщо в першому анонімні коментарі заборонятися не будуть, то в другому або третьому на повідомлення від невідомих буде накладено вето. У третьому зведенні правил буде положення, відповідно до якого блогери при публікації чуток або термінових новин повинні давати посилання на першоджерела. Залежно від того, яким з цих трьох зведень керуватиметься той або інший блогер, він розміщуватиме на сторінках свого щоденника відповідний банер з вказівкою кодексу, за правилами якого ведеться спілкування.

Робоча версія першого зведення правил розміщена у блозі О"рейлі, а також на сайті Уейлса. Зараз він складається з семи пунктів:

# 1. "Ми беремо на себе відповідальність за наші власні слова і за коментарі, які ми дозволяємо залишати в нашому блозі... ми не розміщуватимемо недозволенні матеріали і видалятимемо коментарі, що містять їх".
# 2. "Ми не скажемо нашому мережевому співбесідникові того, чого не наважилися б сказати йому при особистій зустрічі".
# 3. "Якщо дискусія стане перенапруженою, ми спробуємо поговорити із співбесідником в приватному порядку перед тим, як відповісти публічно".
# 4. "Якщо нам здасться, що когось образили, ми приймемо заходи."
# 5. "Ми не дозволяємо анонімних коментарів".
# 6. "Ми ігноруємо онлайн-провокаторів."
# 7. "Ми зажадаємо від компаній-хостерів онлайн-щоденників активніше спонукати користувачів дотримуватися правил користування блогом".

Подібне зведення правил, не дивлячись на молодий вік, вже знайшло як палких прихильників, так і супротивників. Перші вважають, що створення подібних кодексів дозволить зробити Мережу цивілізованішим місцем, а супротивники зведення правил бачать в нім прояв цензури, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Винахідник терміну Web 2.0 і творець Вікіпедії вирішили упорядкувати Інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути