Ексклюзиви
неділя, 02 червня 2013 17:42

Винахід українських розробників дозволить лікувати хворих з урахуванням їх генетичних і фізіологічних можливостей

Винахід українських розробників дозволить лікувати хворих з урахуванням їх генетичних і фізіологічних можливостей
Фото: Аріна Кантоністова

1 червня у Вінницю прибула міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова. Та офіційно представила першу українську комп'ютерну модель життєдайності людини "Віртуальний пацієнт "СКІФ". Її розробили на базі Вінницького національного медичного університету ім. Миколи Пирогова.

За словами ректора медуніверу Василя Мороза, ідея створити подібну програму у нього виникла ще близько 1980 року.

"Тоді закордоном спостерігав за апаратом, який досліджував роботу головного мозку. Хотілось зробити щось подібне, але ще краще. Тільки мені говорили, що ми не доживемо до цієї миті, коли цю ідею втілимо в життя. І от, я зараз з вами її представляю. Живий, здоровий. Ми зустрічалися з Раїсою Богатирьовою напередодні. Я їй попередньо презентував "СКІФа". Попередили, що маю лише 10 хвилин. Та ми проговорили майже дві години. Ще варто зазначити, що "СКІФ" був реалізований без жодної державної підтримки, силами науковців нашого університету", - розповів Мороз.

Завдяки "СКІФУ" можна вивчати роботу систем організму в цілому, так і окремо.

"Моделюються різноманітні патологічні стани. Вивчається ефективність лікування. Одночасно можна спостерігати за усіма системами і реакціями, які відбуваються в організмі. Усі існуючі досі системи навіть близько не можуть наблизитися до цього винаходу. Це великий прорив української науки та медицини. "СКІФ" може вже з 1 вересня увійти в освітню медичну програму", - зауважила Раїса Богатирьова.

За даними Інтернету, торік російські біологи спільно з європейськими також розпочали розробку технології "Віртуальний пацієнт".

"За допомогою неї стане можливим лікувати людей, з урахуванням їх генетичних і фізіологічних можливостей. Дана розробка допоможе медикам складати програми профілактики і лікування хвороб з урахуванням індивідуальних особливостей людини. В майбутньому можна буде створювати схеми терапії кожного захворювання для конкретної людини" - сказав новосибірський біолог Олександр Кель, який запропонував цю технологію.

Зараз ви читаєте новину «Винахід українських розробників дозволить лікувати хворих з урахуванням їх генетичних і фізіологічних можливостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути