Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 12:01

Військовий експерт вказав на болюче місце у створенні сучасної української зброї

Військовий експерт вказав на болюче місце у створенні сучасної української зброї
Україні крім інженерії, потрібно розвивати елементарну базу - плавку металів, збір електроніки і тд / фото: YouTube

Якщо Україна хоче серйозно розвивати оборонну промисловість, то держава повинна вкладати гроші в розвиток національної елементної бази, а не сподіватися тільки на мізки українських інженерів.

На сьогодні українські розробники зброї змушені працювати з набагато гіршими комплектуючими, ніж ті, які є в наявності у їхніх закордонних конкурентів, і намагатися створити якісний продукт, каже військовий експерт Сергій Згурець в інтерв'ю "Апострофу".

"Проблема полягає в тому, що в Україні немає елементної бази, і ми змушені закуповувати її за кордоном. Елементна база ділиться на категорії, зокрема класи military, industry і civil. Військова електроніка класу military використовується в зразках, які виробляють провідні оборонні європейські або американські компанії. У неї менші габарити, але вдвічі вищі показники, ніж у електронної бази класу industry. Ми ж можемо купити тільки базу класу industry. Не маючи своєї елементної бази, ми в будь-якому випадку вимушено стаємо на щабель нижче тих зразків, які виробляються провідними компаніями. Тому обійти конкурента, маючи гірші стартові умови, можна тільки за рахунок наших конструкторських рішень, інтегральних підходів. Ми повинні з певних речей, які по суті гірші на стартовому етапі, скласти щось таке, що буде в результаті дорівнювати тому, що пропонують технологічні конкуренти", - розповів Згурець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб засекретив дані про постачання армії сучасної зброї

Але Україна не може сподіватися тільки на своїх інженерів.

"Треба вкладати кошти в розвиток національної елементної бази, і це якраз має відношення до розвитку оборонної промисловості. Тому що верстати, елементна база, металургія, хімія - це те, на чому грунтується створення сучасних зразків озброєння. Якщо говорити, що ми виробляємо БТР, але броня чужа, двигуни чужі, оптика чужа, гусениці або гума чужі, а тільки руки зварника і голова інженера - основа нашої доданої вартості, то думаю, що цього мало, щоб говорити про можливості вітчизняної оборонної промисловості зробити крок вперед", - розповів він.

Показали продовження випробувань української крилатої ракети "Нептун". Її розробило конструкторського бюро "Луч". Крилата ракета наземного базування здатна точно вражати наземні та морські цілі, йдеться на сайті Ради національної безпеки та оборони.

Зараз ви читаєте новину «Військовий експерт вказав на болюче місце у створенні сучасної української зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути