Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2009 15:44

Відшукали єдиний знімок перших людей на Південному полюсі (ФОТО)

Норвезькому бібліотекареві Остгаарду Лунду вдалося знайти в австралійській бібліотеці унікальну фотографію першої в світі експедиції на Південний полюс.

Знімок відмінно зберігся. На ньому зображена перша людина, яка підкорила Південний полюс — норвежець Руаль Амундсен разом з ще трьома учасниками експедиції.  Знімок був зроблений 14 грудня 1911 року.


За допомогою інтернет-пошуку Google, Лунду досліджував оцифровані фонди австралійської національної бібліотеки в Канберрі і зміг виявити фотографію по її параметрах. Лунд зв"язався зі своєю австралійською колегою Ліндою Грум і повідомив про знахідку.

"Ми знали, що це фотографія експедиції Амундсена на Південний полюс, але поняття не мали, що йдеться про єдину фотографії в світі" — пояснила Грум.

Лунд вражений тим, що австралійські дослідники зберігали настільки коштовні і невідомі науці фотографії, тоді як на батьківщині Амундсена будь-які подібні матеріали йдуть на вагу золота. Лунду вдалося умовити австралійців надати альбом на деякий час Норвегії, яка в 2011 році створить спеціальну виставку в рамках століття з підкорення Амундсеном Південного полюсу.

Фотографія коштовна ще і тим, що на ній змальована успішна експедиція. Грум нагадала, що існує практично ідентичний знімок, але зроблений на п"ять тижнів пізніше. Замість норвежців на ньому змальовані англійці — учасники експедиції Роберта Скотта, яка досягла Південного полюсу 18 січня 1912 року. Проте ця експедиція загинула по дорозі назад.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «Відшукали єдиний знімок перших людей на Південному полюсі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути