пʼятниця, 18 грудня 2020 15:10

Відьомський капелюх та "очі диявола" - чим вражали цьогорічні святкові ялинки
6

Сьогодні ввечері запалять ялинки в більшості українських міст. Деякі новорічні дерева вражають красою, а деякі вже прославилися на всю країну курйозними випадками та нестандартними прикрасами.

Gazeta.ua пропонує читачам переглянути кілька історій таких ялинок.

Відьомський капелюх замість різдвяної зірки

Автор: facebook.com/kyivculture
  На столичній ялинці змінили верхівку
На столичній ялинці змінили верхівку

Найбільше прогриміла головна новорічна ялинка України. Її встановили 10 грудня на Софійській площі Києва. Верхівку штучного дерева висотою 31 м прикрасили 58-кілограмовим капелюхом. Користувачі в соціальних мережах назвали його відьомським, схожим на той, які носили герої фільмів про Гаррі Поттера.

Незвичну верхівку розкритикували й українські священники.

"До якого свята готуємося - Різдва чи Гелловіну? Якщо ставите ялинку на святому місці, то потрібно мати здоровий глузд й увінчати її зіркою, яка символізує Різдво. А не відьмацькою шляпою", - написав у соцмережі речник Православної церкви України отець Іван Сидор.

Автор: "Сьогодні"
  На столичній ялинці змінили верхівку
На столичній ялинці змінили верхівку

"Не думаю, що автори ідеї мали на меті просунути щось антихристиянське. Однак це рішення може бути цікаве в інших контекстах. Не годиться для ялинки. Зірка на ній символізує зорю, що вела до місця народження Божого Сина. Інновації треба запроваджувати не на святкових деревах, а в системі державного управління, - говорив голова Патріаршої комісії у справах молоді Української греко-католицької церкви Ростислав Пендюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли запалять головну ялинку Країни

Через суспільне обурення капелюх все ж зняли. На його місце поставили зірку.

"Капелюх символізував казку й був немовби оберегом для лісових звірів, якими прикрашене дерево. Це робили для дітей. У наш час потрібна казка. Хочеться веселого й щасливого. Особливо на тлі коронавірусу. Шкодую, що зняли капелюха. Та мали піти на компроміс, бо почався великий тиск у соцмережах", - пояснив Ігор Добруцький, директор компанії Folk Ukraine, яка встановлювала ялинку.

"Око диявола" замість новорічних кульок

Незвичну прикрасу вигадали і для ялинки в Черкасах. Замість звичних кульок на ній повісили метрові амулети від зурочення, які називають "очима диявола", або "очима Фатіми".

Містяни на таку ялинку відреагували неоднозначно: "То сувеніри із Туреччини, а не прикраси. Таке поробили не дизайнери, а злодії, вороги України", "То диявольські очі, то чаклунський ковпак. Люди, до чого ми котимося", "Жартували, що це талісмани, щоб відігнати зло 2020 року від наступного 2021-го"

Автор: 4studio.com.ua
  У Черкасах ялинку прикрасили містичними амулетами
У Черкасах ялинку прикрасили містичними амулетами

Розкритикували символіку і в церкві.

"Амулет використовують у деяких релігійних практиках, але це протилежне до християнства. Оскільки ми переважно християнська країна, то і маємо дотримуватися відповідних правил. Подібні прикраси для нас неприпустимі", - сказав настоятель храму на честь Кирила і Мефодія Андрій Шиманович.

Ісламські богослови взагалі вважають, що носіння таких амулетів притягує негаразди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У яких кольорах прикрашати оселю, щоб закликати успіх та багатство

Ялинка із кладовища

Шокували новорічним деревом у місті Дубно на Рівненщині. Там 25-метрову ялинку зрізали на цвинтарі, бо вона була аварійною, і розмітили серед міста.

Автор: racurs.ua
  Ялику в Дубно привезли із кладовища
Ялику в Дубно привезли із кладовища

"І що, що її взяли на кладовищі? Яка різниця? Ми всі вийшли із землі і в землю підемо. Раніше ми завжди купували ялинку. Мінімум обходилася бюджету міста в 15 тисяч гривень. А тут безкоштовна та ще й гарна. Крім того, вона становила загрозу для пам'ятників на кладовищі. Отець Олег зі Свято-Покровського собору освятив її, так що нічого крамольного в тому, звідки вона, немає", - пояснив міський голова Дубно Василь Антонюк.

Містяни неоднозначно відреагували на ялинку. Одні вважають ідею раціональною, інші критикують та запитують мера, чи поставив би він у себе на подвір'ї ялинку, яка росла серед могил.

Герб замість прикраси

У Дніпрі встановили традиційну 26-метрову новорічну ялинку, яка складається із 6 ярусів, прикрашених ілюмінацією та понад 300 іграшковими ліхтариками. Наче нічого незвичного, однак верхівку ялинки замість різдвяної зірки прикрасили гербом міста, який світитиметься. Крім того, на ялинку повісили прикраси у вигляді звичайних лампочок.

Автор: "Інформатор"
  Ялинку в Дніпрі незвично прикрасили
Ялинку в Дніпрі незвично прикрасили
Автор: "Інформатор"
  Ялинку в Дніпрі незвично прикрасили
Ялинку в Дніпрі незвично прикрасили

Українцям варто бути обережними при купівлі штучних новорічних ялинок в Інтернеті. Зловмисники створюють фальшиві сайти з привабливими цінами.

На такі сайти можна потрапити через рекламу в інтернеті. Аферисти заманюють людей приємними цінами. Далі діють за наступною схемою - виманюють передоплату за безготівковим розрахунком та, зібравши певну кількість грошей, сайт просто зникає, а людей – блокують.

Зараз ви читаєте новину «Відьомський капелюх та "очі диявола" - чим вражали цьогорічні святкові ялинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути