понеділок, 01 вересня 2008 16:50

Відкрився екстрений саміт ЄС по Грузії

Позачерговий саміт Євросоюзу по Грузії відкрився в понеділок в Брюсселі, передає кореспондент РІА Новости.

Очікується, що лідери 27 країни-членів ЄС заявлять про політичну і економічну підтримку Грузії, а також засудять Росію за її дії в Південній Осетії і подальше визнання незалежності цієї республіки, а також Абхазії.

Росія визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії 26 серпня. Жителі цих республік звернулися з проханням про визнання незалежності після подій 8-12 серпня коли Грузія провела військову операцію в Південній Осетії. Тоді грузинські війська практично повністю зруйнували столицю республіки - місто Цхинвалі і багато населених пунктів, убивши, за даними осетинських властей, більше півтори тисячі мирних жителів.

Як повідомив напередодні зустрічі у верхах Верховний представник ЄС Хавьєр Солана, учасники саміту не планують приймати яких-небудь санкцій відносно Росії.

Серед членів ЄС немає єдиної позиції відносно перспектив майбутніх стосунків з Росією у зв"язку з грузинською кризою. Спостерігачі не виключають, проте, що учасники саміту можуть прийняти рішення про призупинення переговорів з РФ за новою базовою угодою про співпрацю. В той же час один з найбільш впливових лідерів ЄС - федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель - вважає, що Євросоюзу не слід йти на заморожування діалогу з Москвою у відповідь на дії Росії в Південній Осетії.
Зараз ви читаєте новину «Відкрився екстрений саміт ЄС по Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути