понеділок, 11 лютого 2008 14:00

Від низькокалорійних цукрозамінників товстіють

Багато дієт радять відмовитися від цукру. Для завзятих ласунів, охочих схуднути, дбайливі виробники пропонують низькокалорійні цукрозамінники. Проте останнє дослідження показало, що вони ще більш шкідливі, ніж натуральні солодощі.

Вплив цукрозамінників на здоров"я людини вивчили фахівці Дослідницького центру поведінки людини з Університету Пердью. Спершу вони провели експеримент на щурах: одних нагодували йогуртом, підсолодженим глюкозою, а інших - йогуртом з безкалорійним сахарином. Після декількох днів останні почали набирати вагу, жиріли, і навіть посилена дієта не допомогла щурам схуднути.

Чому так вийшло? Автори дослідження, Сьюзан Свізерс і Тері Девідсон, припускають, що вся справа в специфіці прийняття цукрозамінників нашим організмом. Річ у тому, що наш мозок звик до того, що все солодке - дуже калорійне. Тобто, коли ми приймаємо цукрозамінник, до мозку доходить смак солодкого, і він готує організм до отримання великої кількості калорій. Але цього не трапляється, і, таким чином, ми збиваємо свій організм з пантелику і порушуємо його здатність регулювати надходження поживних речовин.

У ході свого експерименту вчені також заміряли температуру тіла щурів. Зазвичай, коли ми їмо, у нас активується обмін речовин і температура підвищується. У щурів же, нагодованих сахарином, підвищення температури при поглинанні висококалорійної їжі було набагато менше прийнятого. Тобто сахарин, очевидно, притупив реакцію організму на солодощі. Через це, припускають учені, він просто не зміг справитися із спалюванням "солодких калорій".

"Ми отримали чіткі дані: вживання безкалорійного сахарину швидше призведе до ожиріння, ніж звичайний, калорійний цукор, - вважають дослідники. Схожий ефект можуть мати також інші штучні цукрозімінники - аспартам, сукралоз і ацесульфам К.

Проте, не все так однозначно. За словами Свізерс, ефект може бути як негативним, так і позитивним - все залежить від виду цукрозамінника і харчової поведінки людини загалом. Дуже мало дослідження було проведено в цій області, тому результати настільки поверхневі, нарікає вчена. Тим більше, експеримент проведений на щурах, а не на людях - і це примушує засумніватися в його результативності.

Але, навіть не зважаючи на всі можливі претензії до чистоти проведеної роботи, учені визнають, що їх заяви можуть бути розкритиковані - як споживачами, так і виробниками. Не чекають вони схвальних відгуків і від колег: багато попередніх досліджень у цій області показували зворотні результати, і дієтологи по всьому світу радили своїм пацієнтам цукрозамінники.

З іншого боку, говорять учені, є докази в їх користь. Наприклад, дослідження, що довели, що вживання дієтичних напоїв підсилює ризик ожиріння, хвороб серця і цукрового діабету.

Загалом, укладає Свізерс, продовжуйте підраховувати калорії і не тіште себе надіями на чудодійні безкалорійні солодощі. Тим більше, підрахунок калорій вимагає набагато більших розумових зусиль, чим просте поїдання низькокалорійної їжі, повідомляє aif.ru.

Зараз ви читаєте новину «Від низькокалорійних цукрозамінників товстіють ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути