вівторок, 25 липня 2023 21:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Вибух в Оленівці був не від HIMARS: ООН відкинула брехню росіян

Вибух в Оленівці був не від HIMARS: ООН відкинула брехню росіян
Зруйнований барак у колонії в Оленівці, де російські окупанти тримали українських військовополонених. Фото: Facebook.com/dmytro.lubinets

Українські військовополонені загинули в Оленівській колонії на окупованій території в Донецькій області не від ракети HIMARS.

Верховний комісар Організації Об'єднаних Націй з прав людини Фолькер Тюрк розкритикував Російську Федерацію через перешкоджання незалежному розслідуванню вбивства українських військовополонених в Оленівці. Про це повідомив сайт ООН.

Комісар заявив, що Москва не задовольнила запити на доступ до тимчасово окупованої росіянами території України, і не надала гарантій безпеки для відвідування місця теракту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба пояснив, як треба судити Путіна

"Хоча точні обставини інциденту в ніч з 28 на 29 липня 2022 року залишаються нез'ясованими, доступна інформація та наш аналіз дозволяють зробити висновок, що він не був спричинений ракетою HIMARS", – сказав Тюрк.

Комісар сказав, що військовополонені, які зазнали поранень або загинули в Оленівці, та члени їхніх сімей "заслуговують на те, щоб правда була відома, а винні в порушеннях міжнародного права були притягнуті до відповідальності".

У ніч на 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому росіянами селищі Оленівка на Донеччині був зруйнований. Загинули щонайменше 50 українських військовополонених.

За попередніми висновками міжнародних експертів, українських полонених вбили термобаричною зброєю, сказав генеральний прокурор Андрій Костін.

Окупанти не надали доступу до Оленівки представникам Міжнародного комітету Червоного хреста.

Полонених перед вбивством катували росіяни з ПВК "Вагнер" і ФСБ, повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

Вдалося повернути тіла українських полонених, які загинули внаслідок теракту. Росіяни робили все, щоб приховати сліди злочину, нікого з експертів так і не допустили на місце вибуху, сказав омбудсмен.

Зараз ви читаєте новину «Вибух в Оленівці був не від HIMARS: ООН відкинула брехню росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути