неділя, 26 листопада 2017 20:23

Вірність та незалежність: назвали головні цінності української молоді

Вірність та незалежність: назвали головні цінності української молоді
До першої трійки головних пріоритетів молоді увійшли незалежність, стосунки і сім'я. 

Найбільший відсоток молодих українців цінує стосунки з близькими людьми та власну незалежність.

Велике соціологічне опитування "Українське покоління Z", ініційоване Центром "Нова Європа" та Фондом ім. Фрідріха Еберта, 22 листопада показало, які головні цінності має сучасна українська молодь.

В опитуванні взяли участь 2 тисячі українців віком від 14 до 29 років зі всіх областей країни, крім окупованих територій.

За словами ініціаторів опитування, воно не носить характеру всеохопного визначення цінностей української молоді. Радше - зосереджується на певних ціннісних "кластерах": ставленні до "іншого" (толерантності), правах людини, стосунку до релігії, громадянській відповідальності та чесності.

Отримані результати частково підтвердили попередні дослідження. Вони уточнюють та поглиблюють розуміння відомих тенденцій, а частково — виявляють нові.

Так до першої трійки головних пріоритетів молоді увійшли незалежність, стосунки і сім'я. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4% молоді збираються в політику - опитування

90% респондентів заявили, що ніколи не зазнавали дискримінації в стосунку до себе через свої політичні переконання, мову, якою послуговуються, сексуальну орієнтацію, віросповідання, соціальну активність чи етнічне походження.

Останнє дослідження виявило, що молоді українці не надто толерантності в стосунку до сексуальних меншин. Більшість готова швидше виправдати корупцію чи аборт, ніж гомосексуалізм. Нетерпимість розповсюджуються теж на наркозалежних осіб, колишніх ув'язнених та ромів.

Лише третина опитаних вважає, що хабарництво та корупцію не можна виправдовувати за будь-яких умов. Найбільший відсоток принципових мешкає на Півночі країни, найменше — в столиці та на Сході.

Половина респондентів вважає, що в Україні бідні люди та особи з інвалідністю обмежені у власних правах. Чверть опитаних молодих українок вважає, що у жінок менше прав, ніж у чоловіків.

Свою приналежність до певної конфесії підтвердили 84% опитаних. Разом з тим, 43% молодих українців відвідують церкви тільки під час великих свят, а кожного тижня — лише 8%. Тобто навіть не кожен десятий.

Дане опитування торкалося теж загальних ціннісних орієнтирів. Серед нематеріальних цінностей 90% сучасної української молоді вважають важливими збереження вірності своєму партнеру/партнерці та друзям, а також незалежність.

Важливе місце у ціннісних орієнтирах молодих українців займає сім'я. Для 74% чоловіків і 83% жінок шлюб є важливим і дуже важливим. Однак ще важливішою є наявність дітей. На користь дітей висловилися 81% чоловіків і 88% жінок.

Цікаво, що в осіб вікової групи 21-24 роки і 25-29 років прагнення бути багатими та мати успішну кар'єру поступається бажанню мати дітей.

Зараз ви читаєте новину «Вірність та незалежність: назвали головні цінності української молоді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути