пʼятниця, 16 травня 2008 15:32

Верховний суд Каліфорнії скасував заборону на одностатеві шлюби

Верховний суд американського штату Каліфорнія визнав заборону на укладення одностатевих шлюбів такою, що суперечить Конституції. У рішенні суду зазначається, що правом створити сім"ю володіє вся Каліфорнія, незалежно від її сексуальної орієнтації.

Спочатку заборона була запроваджена в 2000 році, проте її оскаржили борці за права сексуальних меншин. Законодавчі органи штату двічі виступали з ініціативою узаконити подібні шлюби, проте губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер незмінно блокував пропонований закон, заявляючи, що вирішення цього питання знаходиться в компетенції судової системи штату.

Семеро суддів вирішили, що заборона носить дискримінаційний характер, четверо з них проголосували "за", троє - "проти". Рішення з радістю зустріли за межами будівлі суду прихильниками ідеї одностатевих шлюбів.

Вони говорять, що тепер хвиля боротьби за право геїв створювати сім"ю може захлеснути всю Америку. Такий розвиток подій не виключений, оскільки Верховний суд Каліфорнії не раз ухвалював рішення, які згодом були "підхоплені" іншими штатами.

Тепер Каліфорнія стане другим американським штатом, услід за Массачусетсом, де дозволені одностатеві шлюби.

Цей восьмилітній шлях Каліфорнії був непростим. У 2004 році мер Сан-Франциско ухвалив безпрецедентне для США рішення і дозволив одружуватися партнерам однієї статі.

Пізніше це рішення було скасовано в судовому порядку, як таке, що виходить за межі компетенції градоначальника, і сотні вже укладених шлюбів було розірвано. Ймовірно, тепер розірвані сімейні узи буде знов відновлено, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд Каліфорнії скасував заборону на одностатеві шлюби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути