вівторок, 30 травня 2023 15:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Верховна Рада знизила вік перебування на військовому обліку

Верховна Рада знизила вік перебування на військовому обліку
Вік перебування громадян на військовому обліку призовників знизили з 27 до 25 років. Фото: eastnews.ua

Верховна Рада знизила граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років.

Документ підтримали 304 депутатів, написав народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Проєкт ініціювало Міністерство оборони спільно зі Збройними силами України. Пояснили, що під час дії правового режиму воєнного стану потреба в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років відсутня.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що на сьогодні на строкову військову службу призиваються громадяни України чоловічої статі з 18 років. Багато хто отримує відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти. Навчання, як правило, триває чотири-шість років, яке закінчується під час досягнення 22-24 років.

"У разі зменшення граничного призовного віку до 25 років призовні комісії матимуть достатньо часу на реалізацію виконання громадянами України військового обов'язку та призову їх на строкову військову службу", – йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада збільшила відпустки та доплати військовим

Перебування громадян на військовому обліку призовників до 27 років та необхідність щороку прибувати до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для підтвердження права на відстрочку від призову та проходження медичних оглядів вимагає коштів та часу.

"Крім цього, тривале перебування громадян на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану вважається недоцільним, враховуючи те, що значна чисельність придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов'язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період", – пояснили в уряді.

Під час воєнного стану загальна мобілізація стосується чоловіків від 18 до 60 років. З весни 2022 року призов на строкову військову службу не проводився. Під час загальної мобілізації комплектування вакантних посад у ЗСУ та інших військових формуваннях здійснюється за рахунок військовозобов'язаних та резервістів.

2 травня Верховна Рада продовжила дію воєнного стану і загальної мобілізації в Україні до 18 серпня. За відповідні постанови проголосували 324 і 333 нардепи. Підтримали всі фракції і групи.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада знизила вік перебування на військовому обліку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути