Ексклюзиви
вівторок, 18 жовтня 2022 05:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Верховна Рада хоче запровадити штрафи за порушення воєнного стану

Верховна Рада хоче запровадити штрафи за порушення воєнного стану
В Україні збираються запровадити нові штрафи. Фото: УНІАН

У Верховній Раді зареєстрований проєкт закону, яким пропонують встановити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години та режиму світломаскування.

Пропонується встановити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години у вигляді накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 340-680 грн) або ж громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин, йдеться у проєкті.

Порушення ж спеціального режиму світломаскування під час дії воєнного стану у пропонують карати, окрім попередження, накладенням штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( тобто 510-850 грн) або громадськими роботами на строк від тридцяти до сорока годин і на посадових осіб – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 850-1700 грн) або виправними роботами на строк до шести місяців.

Повторні порушення, вчиненні особою, яку протягом року вже було піддано адміністративному стягненню загрожують накладенням штрафу на громадян від п'ятдесяти до ста нмдг ( тобто 850-1700 грн) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин та на посадових осіб – від ста до двохсот нмдг (тобто 1700-3400 грн) або виправні роботи на строк від шести місяців до одного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворожий обстріл Києва: СБУ показала зрадника, який передавав координати

Кримінальний кодекс можуть доповнити новою статтею, якою встановлять кримінальну відповідальність за умисне порушення спеціального режиму світломаскування під час дії воєнного стану, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків. За це може "світити" позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої. Вчинення тих самих дій, особою, яка є представником влади або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, відповідальність може настати у вигляді позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

На час дії правового режиму воєнного стану, відрахування в дохід держави із заробітку осіб, притягнених до адміністративного стягнення у вигляді виправних робіт, мають спрямовуватися виключно на потреби Збройних сил України.

"Оскільки режим комендантської години та світломаскування ніколи не запроваджувався на території України, у діючому законодавстві не передбачена відповідальність за порушення зазначених заборон та обмежень", – прокоментував ініціативу автор законопроєкту Сергій Кузьміних.

Воєнний стан введений на всій підконтрольній території України у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та продовження повномасштабної російської війни в Україні.

Указ президента підтримало 300 народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада хоче запровадити штрафи за порушення воєнного стану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути