четвер, 05 жовтня 2023 13:37

Вересень став найспекотнішим у світі за всю історію спостережень

Вересень став найспекотнішим у світі за всю історію спостережень
Пірс Форстер, професор зі зміни клімату в Університеті Лідса, вказав, що відмінності між місяцями кожного року зазвичай досить малі. Фото: pixabay.com

Цьогоріч вересень став найспекотнішим місяцем осені не лише у Києві, а і у світі за всю історію спостережень.

За даними кліматологів, причиною цього є не лише зміна клімату, пише Sky News.

"У вересні середня температура повітря на поверхні планети досягла 16,38 градуса за Цельсієм. Ця цифра на 0,5 градуса вище, ніж у попередній найтепліший вересень 2020 року, і це найбільший стрибок температури, що спостерігався щонайменше з 1940 року", - зазначили в Європейському центрі змін клімату Copernicus Climate Change Service (C3S).

Ця різниця здивувала вчених. Професор зі зміни клімату в Університеті Лідса Пірс Форстер сказав, що відмінності між місяцями кожного року зазвичай досить малі.

"Це величезне значення. Ми не повинні бити рекорди на такі показники. Побити попередній вересневий рекорд на колосальні 0,5 градуса - це божевілля. Воно показує, що відбувається щось справді дивне", - заявив учений-кліматолог з Університету Редінга професор Ед Гокінс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві зафіксували одразу два температурні рекорди

На думку вчених, такі показники дають підстави припустити, що світ на шляху до найспекотнішого року за всю історію.

Говорячи про причини такого спекотного вересня, вчені називають не лише зміну клімату, а й повернення погодного явища Ель-Ніньо.

"Ми думаємо, що це викликано поєднанням факторів, в основному викидами парникових газів, які знаходяться на рекордно високому рівні", - сказав Форстер.

Вересень цього року став найтеплішим у столиці за всю історію спостережень із 1881 року. Середньомісячна температура повітря у вересні цьогоріч у Києві сягнула +18,8°С, що на 3,9 градуса вище за кліматичну норму.

Жовтень в Україні буде помірно теплим і з невеликою кількістю опадів. На початку місяця температура дещо знизиться, а у другій декаді стане ще холодніше. У третій декаді другого місяця осені температура трохи підвищиться та збільшиться ймовірність опадів.

Зараз ви читаєте новину «Вересень став найспекотнішим у світі за всю історію спостережень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути