середа, 18 січня 2023 04:30

Великий друг України: що казав Вахтанг Кікабідзе про агресію РФ, Крим та "сатану Путіна" – останні цитати

15 січня помер грузинський актор і співак 84-річний Вахтанг Кікабідзе. Він підтримував боротьбу України за незалежність і засуджував дії Росії.

Вахтанг Кікабідзе офіційно має звання народного артиста України, а також низку українських державних нагород. Кікабідзе – співак, кіноактор, кінорежисер і лауреат багатьох міжнародних пісенних конкурсів і кінофестивалів.

З 1967 року був солістом вокально-інструментального ансамблю "Орера". На міжнародному кінофестивалі "Картахан-70" митець отримав нагороду за найкраще виконання чоловічої ролі у фільмі "Не впадай у відчай". Також отримав державну премію за фільм "Міміно". Він зняв дві повнометражні кінострічки – "Будь здоров, дорогой" і "Мужчины и все остальные". За час своєї кар'єри Кікабідзе зіграв у понад 20 кінострічках, з яких у восьми мав головну роль.

Одним із найпопулярніших фільмів із Кікабідзе у головній ролі вважається комедійна драма "Міміно" 1977 року. Крім цього, він знявся у фільмі "Не горюй!" 1968 року, "Мелодии Верийского квартала" 1973-го, "Идиотократия" 2008-го та інших.

Вахтан Кікабідзе підтримував Україну у її протистоянні Росії після 2014 року й після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022-го. Зокрема, у серпні цьогоріч він спрямував кошти від концерту в Батумі на допомогу 26-й артилерійській бригаді імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича Сухопутних військ ЗСУ.

Gazeta.ua зібрала головні цитати Вахтанга Кікабідзе за останні кілька років.

Я припускав, що Путін увійде в Україну. Коли він виступає, його треба слухати – у нього бувають такі фрази. І знаючи, що було в нас у Грузії 2008 року, я сказав, що наступною буде або Україна, або якась Прибалтійська республіка. Але більше Україна, бо ті в НАТО.

2008 року всі політологи говорили, що в Путіна мізки працювали на відновлення Радянського Союзу. Але на нас зламалася палиця! Потім це перейшло в Молдову, кудись ще, і зрештою – в Україну. Це чистої води окупація, інтервенція.

Автор: facebook.com/Вахтанг Кікабідзе
  Вахтанг Кікабідзе народився 19 липня 1938 року у Тбілісі. Його батько Костянтин працював журналістом та пропав без вісти у 1942-му році в Криму. Мати Манана – була співачкою.  У шкільні роки Кікабідзе проявив потяг до творчості та входив до гуртка шкільної художньої самодіяльності. Після отримання середньої освіти вступив у Тбіліський державний університет, а пізніше в – в державний інститут іноземних мов. Обидва заклади він не завершив, бо вирішив присвятити життя творчості. Тож у 1959-му почав працювати у Тбіліській філармонії. З цього часу почався його шлях до визнання.  Вахтанг Кікабідзе знявся у десятках радянських фільмів та отримав багато державних нагород за кар’єру. Він – лауреат державної премії СРСР, народний артист Грузії та України.  Окрім зйомок у стрічках Кікабідзе співав та працював кінорежисером. Багато гастролював.  Був одружений на балерині Тбіліського оперного театру Ірині Кебадзе з якою прожив майже 56 років. Жінка померла у жовтні торік. У Вахтанга Кікабідзе залишилося двоє дітей: прийомна донька Марина Сагарадзе та син Костянтин Кікабідзе. Донька нині є акторкою Тбіліського академічного театру ім. Шота Руставелі. Син – художник, живе у Канаді.  У Вахтанга Кікабідзе також залишилося троє онуків: син доньки Георгій та сини Костянтина – Вахтанг та Іоанн.  Актор, співак і кінорежисер помер у Тбілісі 15 січня від хронічної хвороби нирок
Вахтанг Кікабідзе народився 19 липня 1938 року у Тбілісі. Його батько Костянтин працював журналістом та пропав без вісти у 1942-му році в Криму. Мати Манана – була співачкою. У шкільні роки Кікабідзе проявив потяг до творчості та входив до гуртка шкільної художньої самодіяльності. Після отримання середньої освіти вступив у Тбіліський державний університет, а пізніше в – в державний інститут іноземних мов. Обидва заклади він не завершив, бо вирішив присвятити життя творчості. Тож у 1959-му почав працювати у Тбіліській філармонії. З цього часу почався його шлях до визнання. Вахтанг Кікабідзе знявся у десятках радянських фільмів та отримав багато державних нагород за кар’єру. Він – лауреат державної премії СРСР, народний артист Грузії та України. Окрім зйомок у стрічках Кікабідзе співав та працював кінорежисером. Багато гастролював. Був одружений на балерині Тбіліського оперного театру Ірині Кебадзе з якою прожив майже 56 років. Жінка померла у жовтні торік. У Вахтанга Кікабідзе залишилося двоє дітей: прийомна донька Марина Сагарадзе та син Костянтин Кікабідзе. Донька нині є акторкою Тбіліського академічного театру ім. Шота Руставелі. Син – художник, живе у Канаді. У Вахтанга Кікабідзе також залишилося троє онуків: син доньки Георгій та сини Костянтина – Вахтанг та Іоанн. Актор, співак і кінорежисер помер у Тбілісі 15 січня від хронічної хвороби нирок

Його (Путіна) самі росіяни уриють, якщо він не загине в цій війні. Думаю, вже збирається енна кількість людей там, нагорі, які думають, як його позбутися. Я говорю про Кремль. І не такі люди йшли з життя. Це називали випадковою смертю.

Йому подобається Сталін як політик

Путін, мабуть, хворіє та бореться за Радянський Союз. Йому подобається Сталін як політик, який пів інтелігенції перестріляв свого часу. Я не знаю, наскільки показується геноцид, але він страшні речі коїть. Міста зрівняли із землею… Нічого не залишилося. Жодного будинку. А що ще називати геноцидом?! Вибухають дитбудинки, дитячі садки, пологові будинки.

Він політик чорної сили. І доки він зі своїми амбіціями житиме, то увесь час загрожуватиме якимось країнам, системам. Він – загарбник! Його заклинило на одному: думає, що вічно командуватиме своєю країною. А люди не вічні і все в житті закінчується. І навіть його правнукам буде соромно називати його прізвище.

Автор: facebook.com/Вахтанг Кікабідзе
  Вахтанг Кікабідзе був великим другом України та підтримував її у боротьбі проти російських загарбників
Вахтанг Кікабідзе був великим другом України та підтримував її у боротьбі проти російських загарбників

Кажуть, що Путін має якусь хворобу. Тому що адекватна людина такої гидоти не зробила б.

Я його запитав: "Міша (Саакашвілі. – Gazeta.ua), чому він так не любить Україну?" Він сказав: "10 років тому я бачив папір, де був такий план, що Москву треба перенести на територію Києва і щоб вона там була". Він, мабуть, хотів розширитися.

Спершу мені було Зеленського шкода. Але він виявився мужиком

Чим українці його образили? Тим, що вони не хочуть до Радянського Союзу? Чи хочуть до Євросоюзу? Спершу мені було Зеленського шкода. Саме він прийшов і в цей час усе почалося. Але він виявився мужиком справжнім. 80%, що хтось інший на його місці втік би.

Я виріс зі знанням того, що Крим – це Україна. Щоправда, нам розповідали, ніби цю територію Україні якийсь дідусь подарував.

Політика і народ – різні речі. У мене лежить багато листів із запрошеннями з різних міст, люди кажуть: "Це ж Путін, це не ми". Весь час запрошують. Але не можна співати тим людям, які тебе хочуть побити, політикам. Якщо зайшов до тебе танк з якимось прапором, то в цю країну ти не повинен їхати співати та розважатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вахтанга Кікабідзе проведуть в останню путь: відомі дата й місце

Хто б що не казав, але зараз уряд Зеленського та український народ воює за всіх. Увійде він до інших країн чи ні, цього ми не можемо сказати. Але вони (в інших країнах. – Gazeta.ua) думають, що він (Путін. – Gazeta.ua) може це зробити. Там же сидять люди, які вміють аналізувати.

Автор: https://t.me/V_Zelenskiy_official
  Актор Вахтанг Кікабідзе був особисто знайомий з президентом України Володимиром Зеленським. Після 24 лютого 2022 року називав главу української держави "справжнім мужиком"
Актор Вахтанг Кікабідзе був особисто знайомий з президентом України Володимиром Зеленським. Після 24 лютого 2022 року називав главу української держави "справжнім мужиком"

Що мені сподобалося в Україні, так те, що Зеленський переміг. Дай Боже, щоб йому все вдалося. Свіжа кров бачила, в якому "Г" вони жили, я маю на увазі людей до 40 років. І саме тому вони іншу політику будуть проводити.

Кремль робить все для того, щоб всі їх лаяли

Якщо у Росії свіжа кров не прийде, а прийде старше покоління, яке вже було при владі – тоді це мертвий номер. Росія – цікава країна, її можна носити на руках, пишатися нею, але Кремль робить все для того, щоб всі їх лаяли, плювалися на них і ніхто не хотів з ними спілкуватися. Це страшна річ.

Я – не пропагандист, але, чесно вам скажу: якби я був українцем, я ніколи б не зміг пробачити Путіну. Росія не хоче, щоб Україна продовжувала чинити опір. Але якби я був молодим, я б теж зараз чинив опір, захищаючи честь країни. Другого варіанта немає!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це якийсь сюрреалізм" – Ніно Катамадзе про росіян, які втікають у Грузію

Маленьку країну занапастити легко, велику – важко. Не треба було їм лізти, напевно, в Україну. Це не маленька країна. І вони свою батьківщину сильно люблять.
Україна виграє цю війну, навіть не сумніваюся в цьому. А що буде із сатаною – далі побачимо.

Україна – це близька країна

Автор: facebook.com/Вахтанг Кікабідзе
  Вахтанг Кікабідзе був великим другом України та підтримував її у боротьбі проти російських загарбників
Вахтанг Кікабідзе був великим другом України та підтримував її у боротьбі проти російських загарбників

Якщо ця війна триватиме довго, підвестися на ноги Україні буде складно. Зараз усім українцям треба триматися за руки й співати одну пісню — за свободу рідної держави.

Я сильно люблю українців. Добре пам'ятаю, коли вперше приїхав в Україну. Я молодий був, увійшов до готелю і не встиг поставити валізи, як пролунав стукіт, у двері ввійшов офіціант і каже: "Вахтангу, це вам від менеджера готелю". Хріновуха, часник й маленький пампушок лежали у нього на таці. Я так зрадів, взяв смаколики й сказав: "Ваше здоров'я! Україна – це близька країна".

Зараз ви читаєте новину «Великий друг України: що казав Вахтанг Кікабідзе про агресію РФ, Крим та "сатану Путіна" – останні цитати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути