понеділок, 04 грудня 2006 12:22

Велика Британія попросила Росію допомогти в розслідуванні смерті Литвиненка

Британська влада, що розслідує обставини загадкової смерті колишнього офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненко, офіційно запитала російську сторону про надання допомоги.

У повідомленні Генпрокуратури Росії, яке було опубліковано в понеділок, наголошується, що "З урахуванням підписаного в листопаді 2006 року Меморандуму про взаєморозуміння між Генеральною прокуратурою РФ і Королівською прокурорською службою Англії і Уельсу в Генпрокуратуру Росії 3 грудня 2006 року надійшов запит про правову допомогу у кримінальній справі, порушеній за фактом смерті у Великій Британії колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненко"

Згідно з цими даними, англійська сторона просить сприяти в отриманні інформації, необхідної для розслідування, що проводиться у Великій Британії. З цією метою найближчим часом до Москви прибуде група співробітників відділу по боротьбі з тероризмом Скотланд-Ярду.

- Генеральна прокуратура РФ висловила готовність надати необхідне сприяння британським колегам у рамках діючих міжнародних договорів і законодавства РФ, - указується в повідомленні.

Як заявили в МЗС Росії, британським експертам вже видані візи, які дійсні з 4 грудня, а "вся програма перебування британських слідчих в Росії буде узгоджена по лінії прокуратури".

- В основному плануються зустрічі з колегами з прокуратури, про які-небудь контакти по лінії МЗС РФ мови не йде, - відмітив представник російського зовнішньополітичного відомства. При цьому він не уточнив термін дії віз, підкресливши лише те, що "у разі потреби російське зовнішньополітичне відомство може продовжити термін дії віз без якихось проблем".

Нагадаємо, що у середині листопада Велика Британія і Росія підписали в Лондоні Меморандум про взаєморозуміння між двома відповідними відомствами. Меморандум передбачає, що його учасники проводитимуть постійні зустрічі і консультації для обміну практичним досвідом і обговорювати питання, зокрема що виносяться на розгляд міжнародних форумів і організацій, включаючи ООН, групу "восьми" і Раду Європи. Цей документ припускає тіснішу взаємодію в питаннях видачі злочинців і активної взаємної правової допомоги. А в кінці листопада Генпрокуратура Росії заявила про свою готовність надати необхідне сприяння Скотланд-Ярду в розслідуванні обставин смерті Литвиненка.

У повідомленні Генпрокуратури від 28 листопада вказувалося, що російська сторона "готова при необхідності прийняти в Москві своїх британських колег і забезпечити їм всебічну підтримку".

У Кремлі також не виключають можливої співпраці спецслужб двох країн у справі Литвиненка. Як заявив на минулому тижні спецпредставник президента РФ з питань боротьби з тероризмом Анатолій Сафонов, "це питання лежить на поверхні. Була висловлена політична воля керівництвом Росії з тим, щоб вести співпрацю в повному об"ємі по всіх аспектах (цієї справи - "ГПУ")".

За матеріалами: NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія попросила Росію допомогти в розслідуванні смерті Литвиненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути