пʼятниця, 27 листопада 2009 11:44

Вчені зазирнули в саркофаг іспанського короля ХІІІ сторіччя

Вчені зазирнули в саркофаг іспанського короля ХІІІ сторіччя

Іспанські археологи проведуть дослідження саркофага з мумією монарха Педро III Арагонського, похованого на монастирському цвинтарі Сантес Креус в Каталонії, пише 26 листопада El Pais.

Останки монарха дуже добре збереглися, і дослідники, взявши зразки ДНК, сподіваються встановити причину його смерті і відтворити зовнішній вигляд короля.

Археологам за допомогою спеціальної камери вдалося сфотографувати саркофаг монарха зсередини. Як пише видання Арагонське Heraldo, радник з культури Женералітата Каталонії Жоан Мануель Трессеррас (Joan Manuel Tresserras) заявив, що могила Педро III Арагонського є єдиним похованням правителів Арагона, яке не було пограбоване.

Дослідивши саркофаг, фахівці прийшли до висновку, що мумія монарха перед похороном була оброблена ароматичними оліями; крім того, тіло короля покрито якоюсь тканиною, а на голові у нього щось подібне на шолом. Дослідження мумії монарха присвячено 850-річчю монастиря Сантес Креус і буде вестися протягом півроку.

Педро III Арагонський, який вважається одним з найбільш значних каталонських монархів, правив Арагоном і Валенсією з 1239 по 1285. При ньому до Арагону була приєднана Сицилія, здобута в 1282 році.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Вчені зазирнули в саркофаг іспанського короля ХІІІ сторіччя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути