понеділок, 03 серпня 2020 11:18

Вчені КПІ прогнозують загострення ситуації з Covid-19 під час адаптивного карантину - цифри

Вчені КПІ прогнозують загострення ситуації з Covid-19 під час адаптивного карантину - цифри
Вчені КПІ оприлюднили результати прогнозного моделювання поширення Covid-19 в Україні. Фото: unsplash.com

Наприкінці серпня в Україні рівень виявлених хворих на Covid-19 сягне 110-115 тис. осіб, а спад захворюваності буде можливий лише за рік, коли напрацюється колективний імунітет.

Про це йдеться в звіті за результатами дослідження поширення коронавірусу в Україні протягом серпня цього року, який оприлюднили вчені Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

"Ситуація залишається стабільно важкою і набуває затяжного характеру. Моральна втома населення від перебування в режимі ізоляції, економічні чинники, настання періоду літнього відпочинку суттєво змінили умови протидії поширенню хвороби. Переважна більшість населення країни повернулася до звичайного способу життя, нехтуючи елементарними засобами захисту від коронавірусної інфекції. Його мобільність зросла до 150% у порівнянні з початком року. Внаслідок цього у червні - липні 2020 року відбулася серія стрімких сплесків захворювання, що призвело до подвоєння-потроєння кількості щоденно інфікованих (антирекорд - 1 310 осіб на день - був досягнутий 23 липня) з тенденцією до подальшого наростання захворюваності", - йдеться в звіті.

За темпами приросту кількості інфікованих осіб Україна, порівняно з країнами Європи, має негативну тенденцію, тому включена до групи країн червоної зони. Для громадян таких країн ускладнили можливість відвідання Євросоюзу.

Прогнозне моделювання поширення хвороби отримали з використанням множини різних методів, а саме: методу подібності в математичному моделюванні, рекурентної нейронної мережі (LSTM), нейронної мережі Back Propagation (BPNN). Згідно з результатами, у серпні прогнозні тренди мають високу мінливість і тенденцію коливання кількості щоденно інфікованих осіб у діапазоні 800-1500.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За добу в Києві виявили 102 випадки Covid-19

Коефіцієнт кореляції між кількістю інфікованих осіб і кількістю проведених тестів ПЛР-методом досить високий і дорівнює 0,807. Ґрунтуючись на цій залежності, зроблено передбачення, що за умови збереження характеру зростання кількості ПЛР-тестів (коефіцієнт зростання упродовж останніх 2 місяців становив приблизно 1,55 на місяць), кількість виявлених хворих людей в Україні на кінець серпня 2020 року сягне рівня приблизно 110-115 тис.

"Такий характер поширення коронавірусу може бути уповільнений лише в результаті поступової появи колективного імунітету приблизно у 60-70% населення. Природний плин цього процесу може відбуватися протягом року. Його суттєве пришвидшення можливе лише в результаті масової вакцинації населення, що на даний час є важко передбачуваним явищем", - підсумовують науковці.

Вірус не вбивають вологість і висока температура повітря, але вони здатні перешкодити його більшому поширенню.

Тому в країнах із високою атмосферною температурою значно менша кількість хворих, розповів інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні Євген Дубровський.

Він вважає, що найважливіший параметр - висока абсолютна вологість, бо вона перешкоджає поширенню вірусів у повітрі.

Зараз ви читаєте новину «Вчені КПІ прогнозують загострення ситуації з Covid-19 під час адаптивного карантину - цифри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути