Ексклюзиви
неділя, 31 липня 2022 21:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Вбивство полонених в Оленівці: експерт пояснив, чому Росія пішла на такий крок

Вбивство полонених в Оленівці: експерт пояснив, чому Росія пішла на такий крок
На місце, де були наші бійці, привезли уламки американських HIMARS. Що нібито це Україна знищила своїх же військових, розповідає військовий експерт Іван Січень. Фото: "Укрінформ"

Росія готувала вбивство українських полонених захисників Азовсталі в Оленівці зазделегідь. На це могла піти російська влада, щоб не віддавати на обмін українських бійців і зберегти авторитет у свого електорату. З іншого боку, убити українських воїнів могли терористи з так званих ЛДНР, щоб помститися. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Січень.

"Росіяни думають, як зомбі – що це нібито нацисти самі себе знищують. Тому вони були проти обміну на російських полонених одразу. Про це говорили в ЗМІ. Тому російська влада встала перед проблемою, що не може обмінювати наших військових. Бо інакше втратить свій авторитет. І розв'язали цю проблему так – знищили наших військових. Переклали відповідальність на Україну. Ще одна причина – росіяни знущалися із захисників Азовсталі й це намагалися приховати. А єдиний варіант – знищити людей, яких катували. Ця ситуація підтверджує, що Росії не можна довіряти й жоден договір з нею нічого не вартий", – говорить Січень.

У Росії цей розвиток подій передбачили заздалегідь, каже військовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буде складно" – експерт назвав точку фронту, яка стане найгарячішою

"Говорили, що це терористи і їх треба вбивати. Це все було заплановано. На місце, де були наші бійці, привезли уламки американських HIMARS. Що нібито це Україна знищила своїх же військових. У нас була домовленість, що наші військові виходять з Маріуполя, але їм збережуть життя. Вже тоді почалися заяви, що цього не треба робити. Тому росіяни їх і знищили. Керівництво Росії все підготувало, щоб так діяти. Імовірно, що самі бійці так званих ЛДНР самостійно вирішили знищити наших бійців – з особистих міркувань та образ за великі втрати, яких їм завдавали", – пояснює Січень.

У російській армії починається моральний розклад, підкреслює експерт.

"Це призводить до розпаду країни. Перетворення армії на бандформування. Війна затягнулася. Росіяни, якщо раніше мали мотивацію, хоч і надуману боротьбу з нацистами, зараз її втратили. Вони бачать, що ніхто в Україні Росію не підтримує. В армії починається масове пияцтво, депресія. Знищено багато кадрових командирів. Знищені бази й штаби. Тож моральний стан такий на всіх фронтах бойових дій. Росія з травня проводить приховану мобілізацію. Але неприховано на це піти не може. Російська армія почала воювати сама із собою, – говорить Січень.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки, повідомив лідер руху "Азов" Андрій Білецький.
За даними російських агресорів, від вибуху в колонії для військовополонених в Оленівці загинули понад 50 українських захисників. Відразу після вибуху Росія звинуватила ЗСУ в обстрілі виправної колонії. Українські силові структури заявили, що вибух в Оленівці був російським терористичним актом.

Зараз ви читаєте новину «Вбивство полонених в Оленівці: експерт пояснив, чому Росія пішла на такий крок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути