середа, 25 вересня 2024 13:55

В Україні за кілька днів запустять проєкт "Е-резидент" - кому він допоможе

В Україні за кілька днів запустять проєкт "Е-резидент" - кому він допоможе
В Україні анонсували запуск проєкту "Е-резидент". Фото: freepik.com

За кілька днів Мінцифри запустить проєкт "Е-резидент".

Він дозволить іноземцям відкривати рахунки і вести бізнес в Україні. Про це розповів віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"За кілька днів запустимо електронне резидентство, як в Естонії, але з кращими умовами. Виходимо на ще один рівень конкуренції з країнами, на ІТ-арені будемо презентувати", - сказав віцепрем'єр.

За його словами, це буде "окрема екосистема", яка дає змогу підприємцям із різних країн відкривати власну справу онлайн в Україні, а також платити податки.

Федоров підкреслив, що держава також працює над організацією пілотного проєкту зі статичного інтернету та розвитку 5G в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Федоров анонсував безкоштовний курс, як працювати з ШІ

Раніше Кабмін затвердив механізм отримання е-резидентства в Україні. Мінцифри відкоригувало список країн, підприємці яких стануть першими е-резидентами в Україні. До цього переліку увійшли Словенія, Індія, Пакистан і Таїланд. Е-резидентсво планували запустити ще в першому кварталі 2024 року.

Повідомлялося, що закон із поправками до Податкового кодексу та низки інших законів про особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів (е-резидентст) набув чинності 1 квітня 2023 року. Під час роботи "е-резидент" сплачуватиме 5%-й податок від доходів у межах ліміту ФОП 3-ї групи, а понад ліміт - 15%, але тільки за зовнішніми контрактами з експорту послуг.

Крім того, з 1 квітня Національний банк України надав право електронним резидентам (е-резидентам) відкривати поточні рахунки в банку, реалізувавши норму закону від 6 жовтня 2022 року "Про особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів".

Загалом над проєктом "е-резидент" Мінцифри працювало з 2019 року. Це особливий статус іноземного громадянина в Україні, який відкриває йому доступ до інформаційно-консультаційних сервісів, спрощує процедури отримання адміністративних послуг та укладення цивільно-правових угод. Він також дає змогу дистанційно заснувати бізнес у країні.

На першому етапі проєкту можна буде зареєструватися тільки у формі ФОП, але в майбутньому створять можливості і для реєстрації юридичних осіб у формі товариства з обмеженою відповідальністю.

Після запуску функції "Шлюб онлайн" в порталі "Дія", пропозицію зробили 750 тисяч українців. 90 тисяч відповіли "Так" на пропозиції, розповів віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

В онлайн форматі офіційно взяли шлюб 219 пар. 2800 українців подали заявки на одруження.

Зараз ви читаєте новину «В Україні за кілька днів запустять проєкт "Е-резидент" - кому він допоможе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути