середа, 23 грудня 2009 11:01

В Україні за 913 млн бюджетних гривень побудували 8 км доріг

В Україні за 913 млн бюджетних гривень побудували 8 км доріг

З початку року Державна служба автомобільних доріг "Укравтодор" проклала за бюджетні гроші всього лише 7,8 км нових доріг, витративши на це 913,5 млн грн.

Про це свідчать оперативні дані про будівництво доріг в Україні, оприлюднені газетою "Дело". Згідно з документом, за 11 місяців 2009 року держслужба "Укравтодор" здала в експлуатацію 7,8 км нових і реконструйованих доріг. За рахунок бюджету влада обіцяла за рік побудувати 341,7 км доріг. Результат виявився у 44 рази меншим від запланованого.

Майже мільярд витрачено, а відремонтовано лише дві ділянки доріг: Олександрівка - Кіровоград - Миколаїв (1,6 км) і Новомиргород - Велика Виска (4 км) у Кіровоградській області. Також побудовано дві ділянки (1,9 і 0,3 км) трас місцевого значення у Рівненській і Сумській областях.

Шляхом нескладних арифметичних розрахунків можна з"ясувати, що кожен кілометр цих доріг коштував державі 117,5 млн грн. Для порівняння, у США такі роботи обходяться федеральному бюджету в перерахунку на гривню в середньому в 47,2 млн грн. У Китаї кілометр автомагістралі будують за суму, еквівалентну 19,2 млн грн.

Проте в "Укравтодорі" пояснили, що 913,5 млн грн було витрачено не лише на вказані 7,8 км доріг. За їхніми даними, в цю суму також включені витрати на прокладку інших доріг. Але оскільки ці об"єкти ще не готові, то в звіт вони не потрапили.

При цьому неофіційно в "Укравтодорі" визнають, що вартість будівництва одного кілометру доріг залежно від складності робіт складає від 15 до 35 млн грн. При цьому найвища вартість доріг - у Криму.

Як наголошує екс-глава "Укравтодора", народний депутат Володимир Демішкан, одна з найдорожчих доріг у світі знаходиться в Ізраїлі. Там вартість одного кілометра склала 30 млн доларів (близько 240 млн грн). "Але це великий автобан на 6 смуг у кожну сторону. А звідки узялася вартість вище 100 млн грн за 1 км дорогі, я навіть уявити не можу", - дивується нардеп.

Надзвичайно низькі обсяги будівництва доріг - 7,8 км проти запланованих 341,6 км - у держпідприємстві пояснюють браком бюджетних коштів.

Окрім 8 км нових і реконструйованих доріг, у своєму звіті "Укравтодор" також повідомляє, що за 11 місяців 2009 року компанія капітально відремонтувала 49,2 км доріг і 178,5 м мостів. З урахуванням інших дорожніх робіт на ці цілі було витрачено близько 5,3 млрд грн.

Варто додати, що згідно з Програмою з підготовки до проведення Євро-2012, Україні до 2012 року потрібно побудувати і відремонтувати 3256,9 км доріг.

Дело

Зараз ви читаєте новину «В Україні за 913 млн бюджетних гривень побудували 8 км доріг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути