Ексклюзиви
субота, 20 лютого 2021 07:00

В Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної сотні
6

20 лютого Україна вшановує пам'ять Героїв Небесної сотні. Цьогоріч відзначають cьомі роковини кривавих подій під час Революції гідності, коли загинули понад 100 протестувальників.

У цей день у багатьох містах України традиційно проводяться меморіальні заходи, присвячені пам'яті загиблих учасників. Обмежують проведення розважальних заходів, спортивних змагань та вносять відповідні зміни до програм теле- і радіопередач. До Дня Героїв Небесної сотні Національний музей Революції гідності у Києві підготував низку мистецьких та просвітницьких заходів. А у пам'ятні дні лютого запропоновано пов'язувати стрічки на знак солідарності із волевиявом громадян.

Сьогодні Небесна сотня є символом жертовності, героїзму та патріотизму, а також прикладом й натхненням для воїнів, які захищають територіальну цілісність України на сході.

Фото: "Уніан"

Загалом протистояння учасників Революції гідності та представників режиму Януковича тривало понад 3 місяці. Сумний список Небесної сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня загиблих мітингувальників офіційно визнали жертвами. 21 лютого у Києві відбулося прощання із загиблими, яких у жалобних промовах назвали "Небесною сотнею". Їхні імена та назву "імені Героїв Небесної сотні" носять вулиці у Києві та на батьківщині загиблих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили освітній відеоролик про Революцію гідності

18 лютого 2014 року задля припинення свавілля державних органів українці, які протестували на Майдані, зранку організували ходу до Верховної Ради. Вона отримала назву "Мирний наступ". Люди вимагали від влади рішень для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні, насамперед обмеження повноважень президента шляхом внесення змін до Конституції.

Чорним став ранок 20 лютого. На вулиці Інститутській снайпери впродовж 3 годин розстрілювали майданівців. Цей день оголосили Днем Героїв Небесної сотні. За 3 дні - від 18 до 20 лютого загинула 71 людина, що виступила проти свавілля влади.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути