середа, 20 червня 2007 20:10

В Україні вперше спостерігається приріст населення

В Україні вперше після здобуття незалежності в 2006 році спостерігається приріст населення за рахунок міграційного обміну з країнами СНД і далекого зарубіжжя.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції співробітник проекту "Седеркопінгський процес" Міжнародній організації міграції Ілмарс Мезс, посилаючись на дослідження "Міграційні тенденції 2004-2006 в країнах Седеркопінгського процесу.

- Таким чином, Україна поступово перетворюється з країни походження мігрантів на країну призначення мігрантів, - відзначив він.

У теж час Мезс допустив, що міграційний баланс, можливо, знову стане негативним, якщо громадяни України отриають можливість безперешкодно переміщатися в країни ЄС.

- Все нові країни ЄС, за винятком Румунії, відчувають серйозний відтік своїх громадян, які їдуть у пошуках роботи в країни з великим рівнем доходу, особливо до Великобританії і Ірландії. У свою чергу, ці робочі місця, що звільнилися, в нових країнах ЄС поступово заповнюють громадяни України, Молдови і Росії, а також країн колишнього СРСР, - сказав він.

Крім того, Мезс прогнозує, що через 5-10 років, коли все більше українців виїдуть на пошук роботи в країни ЄС, до України приїде більше громадян з бідних країн колишнього СРСР, а також Індії і В"єтнаму.

Контингент іноземців, що перебували на обліку МВС України в 2006 році, формувався переважно за рахунок осіб, які прибули з Російської Федерації (92 тис. 171 чіл.), Молдови (12. тис. 15 чіл.), Узбекистану (11 тис. 125 чіл.), Азербайджану (10 тис. 32 чіл), Вірменії (8 тис. 332 чіл.), Грузії (8 тис. 310 чіл.).

Серед громадян інших країн, що проживали на законних підставах в Україні, в 2006 році переважали особи, прибулі з Китаю, Білорусі, Туреччини, Казахстану, Сирії, Йорданії, Індії.

Також Мезс відзначив, що згідно з дослідженням, загальна кількість іноземців, які перетинають українську межу, складає 40 млн на рік, але щороку приблизно на 1 млн людей більше в"їжджають до України, чим виїжджають з країни. Найвища концентрація виявлених нелегальних мігрантів на межі України із Словаччиною, в меншій мірі - з Польщею, і найнижча - на межі з Румунією, передає ProUa.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше спостерігається приріст населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути