неділя, 14 травня 2023 05:50

В Україні відзначають День матері: історія та традиції свята

В Україні відзначають День матері: історія та традиції свята
День матері цього року в Україні припадає на 14 травня. Фото: unitel.net.ua

У травні українці відзначають особливе сімейне свято ‒ День матері. В Україні його традиційно святкують у другу неділю травня.

У 2023 році День матері припадає на 14 травня. Свято має свою історію, пише Gazeta.ua.

В Україні День матері було офіційно запроваджено Указом президента від 10 травня 1999 року.

Цього дня заведено вітати, дякувати та робити подарунки матерям. Вперше відзначати День матері запропонувала американка Анна Джервіс у 1908 році. Її мати передчасно померла, тому Джервіс захотіла, щоб діти мали окремий день для вшанування своїх матерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли цього року Великдень та інші великі свята: як самостійно визначити дати

Листи з такою ініціативою жінка надсилала у різні інституції кілька років. А перший позитивний результат отримала у 1910 році. Тоді ж у штаті Вірджинія (США) почали офіційно відзначати День матері. Далі до ініціативи приєднувалось все більше американських штатів, а згодом ‒ й інші країни світу. Зокрема, після Першої світової війни День матері почали відзначати у Швеції, Норвегії та інших країнах Європи.

В Україні матір здавна вважається берегинею родинного затишку. До неї діти завжди приходять за порадою, допомогою та добрим словом. Тому свято в для українців набуло особливого значення.

Хоча на державному рівні День матері в Україні відзначають порівняно недавно, зі святом українці знайомі значно довше. Так, українська діаспора в Канаді почала його відзначати ще з 1928 року. За рік після цього святкувати День матері почали у західних регіонах України.

Наприклад, у Львові у другу неділю травня традиційно влаштовували присвячені матерям концерти. Радянська влада свято заборонила.

До речі, жінок на українських землях вітали ще з княжих часів та козаччини. Тоді відзначали день Пречистої Діви Марії. Було прийнято вітати жінок, особливо матерів.

Хоча під час воєнного стану вихідних у святкові дні не передбачено, відмовлятися від великих державних та релігійних свят українці не будуть.

Відповідно до законодавства, працювати чи ні у святкові дні ‒ фактично вирішують роботодавці. Gazeta.ua нагадує про головні державні та релігійні свята в Україні у 2023 році.

Зараз ви читаєте новину «В Україні відзначають День матері: історія та традиції свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути