пʼятниця, 07 серпня 2020 13:19

В Україні стали частіше викликати поліцію через домашнє насильство

В Україні стали частіше викликати поліцію через домашнє насильство
У міністерстві пов'язують зростання кількості скарг не із запровадженням карантину, а зі збільшенням поінформованості людей про домашнє насильство і відповідальність за нього. Фото:pixabay

101 тис. викликів через домашнє насильство надійшла на лінію "102" за 6 місяців від початку року.

Під час карантину тема домашнього насильства стала ще більш актуальною, оскільки члени сімей постійно перебували вдома у закритому приміщенні, повідомила заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

"Кількість викликів на лінію "102" з приводу домашнього насильства за шість місяців цього року перевищує 101 тисячу. Це на 40 відсотків більше у порівнянні з минулим роком", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кривуляк розповіла про домашнє насилля щодо чоловіків під час карантину

У міністерстві пов'язують зростання кількості скарг не із запровадженням карантину, а зі збільшенням поінформованості людей про домашнє насильство і відповідальність за нього.

"Кількість викликів у порівнянні з минулим роком зросла. Це є свідченням збільшення обізнаності людей про домашнє насильство і куди треба звертатися за допомогою. Ми розуміємо, що чим більше ми будемо проводити інформаційних кампаній, тим більше зростатиме кількість звернень до поліції. Це логічно, оскільки люди стають більш поінформованими про проблеми домашнього насильства", - зазначила Павліченко.

Вона нагадала, що домашнє насильство буває фізичне, економічне, сексуальне і психологічне, але зазвичай проявляється у декількох формах і є змішаним.

"Тому, коли домашнє насильство уже відбувається, то про нього потрібно говорити і звертатися за допомогою", - радить Павліченко.

Заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич повідомив, що кримінальна відповідальність за домашнє насильство настає, коли воно має системний характер або були нанесені тілесні ушкодження.

"Якщо поліцейський бачить ознаки нанесення тілесних ушкоджень, то викликає слідчо-оперативну групу. Це документується і починається процес досудового розслідування", - говорить Фацевич.

В сотні разів можуть зрости штрафи в Україні за домашнє насильство. До Верховної Ради внесли відповідний законопроєкт №3908. Зараз за перше вчинення правопорушення загрожує штраф від 170 до 340 грн, а за повторне протягом року - від 340 до 680 грн.

Зараз ви читаєте новину «В Україні стали частіше викликати поліцію через домашнє насильство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути