четвер, 16 жовтня 2008 17:22

В Україні спостерігається наплив грузинських біженців

На західному кордоні України, що межує з Європейським Союзом, помітно активізувалися нелегальні мігранти. Серед тих, хто намагається незаконно перетнути кордон, різко збільшилася кількість громадян Грузії, - говорять прикордонники.

Тільки за останні десять днів затримано понад п"ятдесяти нелегалів, які мали намір перетнути кордон. Про це, зокрема, повідомив керівник прес-служби Західного регіонального управління Державної прикордонної служби Володимир Шеремет.

За свідченнями прикордонників, звичайно нелегали формують групи з трьох-п"яти осіб. В одному з останніх випадків затримання грузини пояснювали спроби потрапити до Європи бажанням уникнути служби в армії.

Керівник Центру допомоги біженцям "Права людини не мають кордонів" Світлана Маринцова каже, що грузин до міграції спонукають як політичні, так і економічні чинники. Ці люди можуть просити статус біженця в Україні, але тут вони без опіки і захисту, який є, наприклад, у Польщі, - каже С. Маринцова.

"Гадаю, що у громадян Грузії є шанси отримати статус біженця чисто з політичних міркувань, але в економічному їм нічого не "світить". Вони ризикують, оскільки осіб "кавказької національності" - їх завжди перевірятиме міліція, у них будуть вимагати грошей тощо. Навіть якщо вони і отримають статус біженця, де вони зможуть знайти роботу? Хіба що на базарі. Наш уряд не думає, як інтегрувати іноземців, шукачів притулку, до них ставляться вороже. Замість того, щоб зрозуміти, що ці люди несуть свої знання, звички і навички".

Для прикладу, в Польщі і Словаччині, куди власне і намагаються потрапити грузини, діють програми адаптації і захисту, і держава піклується про працевлаштування біженця, - зазначає "Deutsche Welle".

Зараз ви читаєте новину «В Україні спостерігається наплив грузинських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути