субота, 10 жовтня 2020 11:25

В Україні розпочинають збір плазми від пацієнтів, що подолали Covid-19

В Україні розпочинають збір плазми від пацієнтів, що подолали Covid-19
В Україні з плазми тих, хто одужав від Covid-19, виготовлятимуть спеціальний імуноглобулін. Фото: unsplash.com

У Мінстерстві охорони здоров'я України оголосили про початок пілотного проєкту з експериментального лікування за допомогою плазми крові пацієнтів, що перехворіли Covid-19.

Таке рішення ухвалили на засіданні уряду, розповів під час ранкового брифінгу 10 жовтня міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Першим етапом проєкту стане відбір гіперімунної плазми в людей, що одужали після Covid-19.

"Ми прийняли важливу постанову щодо початку запровадження пілотного такого проекту експериментального лікування щодо збору гіперімунної плазми, потім з виготовленням імуноглобуліну. Ця плазма має антитіла. Зараз у провідних країнах світу відбувається клінічне випробування саме щодо імуноглобуліну, який виготовлений з такої плазми. Ми теж починаємо цей процес. Спочатку нам треба зібрати плазму і потім передати на виготовлення цього імуноглобуліну, щоб потім вже у рамках клінічних випробувань почати його використовувати на території України", - сказав Степанов.

За його словами, сам імуноглобулін, який пройшов клінічні випробування на території України, і використовувася під час коронавірусної хвороби, показав непогані результати і буде внесений до протоколу лікування, якщо так вирішать лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хворих на Covid-19 буде більше 6000 на добу - прогноз НАН

"Так, попередньо, переговоривши з ними, вони мають таку думку, щоб внести його саме до протоколу. Ми вважаємо, що імуноглобулін, який виготовлений саме з плазми, має ще антитіла, буде мати ще більшу таку користь і більший ефект при лікуванні коронавірусної хвороби", - пояснив міністр.

Про те, чи буде здача плазми обов'язковою процедурою для людей, що подолали коронавірус, Степанов не уточнював.

Уряд виділить на забезпечення киснем ліжок у лікарнях, які лікують хворих на коронавірусну хворобу Covid-19, 572 млн грн. Гроші надійдуть у регіони. Про це під час ранкового брифінгу 10 жовтня повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Зараз ви читаєте новину «В Україні розпочинають збір плазми від пацієнтів, що подолали Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути