понеділок, 22 листопада 2010 11:43

В Україні проблеми з релігійною свободою - Держдепартамент США

В Україні проблеми з релігійною свободою - Держдепартамент США

Держдепартамент США опублікував щорічний звіт про стан релігійної свободи в 194 країнах світу. Про це пише "Комерсант-Україна".

Хоча в цілому в Україні істотних порушень у питаннях свободи віросповідання не зафіксовано, проте американські експерти відзначили факти "релігійної дискримінації, антисемітизму та антиісламізму, нерівного ставлення до релігійних організацій з боку місцевої влади і проблеми з реституцією (поверненням) церковного майна".

Говорячи про складнощі, пов'язані з реституцією, керівник інформаційно-видавничого відділу Української православної церкви Київського патріархату єпископ Євстратій (Зоря) нагадав про ситуацію з Вознесенським собором у Переяславі-Хмельницькому: "Наша громада просить повернути його з 1992 року. Його не повертають, тому що там знаходиться діорама форсування Дніпра, а будівля, куди вона повинна бути перенесена, ще не добудована. Ми нещодавно домовилися про проведення богослужінь в цьому храмі, але представники Московського патріархату зробили все, щоб зірвати домовленість".

За словами єпископа Євстратія, ця ситуація ілюструє "закулісний вплив Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) на дії влади" і небажання держави вести діалог з представниками релігійних організацій.

"Ми направили чотири звернення до Адміністрації президента, але вище керівництво країни поки зустрічається тільки з представниками Української православної церкви Московського патріархату", - заявив він.

Нагадаємо, раніше в Українській асоціації релігійної свободи також заявляли, що президент Віктор Янукович віддає перевагу УПЦ МП, ігноруючи інтереси представників інших конфесій.

Відсутність діалогу з президентом відзначають і в Українській автокефальній православній церкві (УАПЦ).

"Формально Україна підтримує всі церкви, але насправді у політиків у фаворитах ходить Московський патріархат. Решті конфесій створюються труднощі при виділенні землі", - заявив прес-секретар УАПЦ протоієрей Євген Заплетнюк.

З ним не погоджується прес-секретар УПЦ МП Василь Анісімов: "Для мене дивно, що піднімаються питання про реституцію церковного майна. Київський патріархат був створений в 1992 році, з того моменту ніхто нічого у них не забирав. УАПЦ була створена в 1922 році, в 1928-м - розформована. Що вони хочуть собі повернути - незрозуміло".

На думку директора Релігійно-інформаційної служби України Тараса Антошевського, міжнародні оцінки не здатні вплинути на дії української влади, але можуть суттєво погіршити імідж України.

"Питання реституції у нас законодавчо не врегульовані. Це призводить до того, що багато рішень про передачу храмів приймаються місцевими чиновниками виходячи з того, яку політичну силу вони представляють", - пояснив Антошевський.

У звіті держдепартаменту США також відмічається погіршення релігійної свободи в Афганістані, Бірмі, Китаї, на Кубі, в Єгипті, Індонезії, Ірані, Іраку, Малайзії, Лаосі, Північній Кореї, Сомалі, Судані, а також у Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані і Росії.

Зараз ви читаєте новину «В Україні проблеми з релігійною свободою - Держдепартамент США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути