Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2007 13:24

В Україні підвищився курс долара

В Україні підвищився курс долара. Нацбанк продає валюту зі своїх резервів.

З понеділка по середу кількість заявок на покупку долара виросла настільки, що продавці підвищили ціни до 5,07-5,08 грн./$1. Нацбанк вже три дні вимушений був продавати валюту з своїх резервів, за ціною 5,06 грн./$1.

Не дивлячись на негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу, ще великі гроші надходили від зарубіжних позик і іноземних інвестицій. А ближче до позачергових парламентських виборів стали приходити гроші на виборчі кампанії.

З початку року НБУ викупив на міжбанку $7,8 млрд. Ситуація на міжбанку викликана подіями у Верховній Раді, які створюють очікування валютного ризику.

Експортери розцінюють це як ризик девальвації гривні, і прагнуть притримувати наявну валюту. Пропозиція стає меншою, попит залишається на колишньому рівні, а в результаті виникає дисбаланс на ринку.

Виниклий дефіцит валюти вимушений покривати НБУ за рахунок своїх резервів.

"Новорічний період завжди характеризується нестабільністю. На грудень-січень доводиться кінець одного фінансового року і початок іншого. Велика кількість зовнішньоекономічних операцій припиняється, одночасно підписуються нові контракти, по яких іноді проводяться передоплати", - пояснив директор департаменту по управлінню валютними резервами і здійсненню операцій на відкритому ринку НБУ Микола Мельничук.

Раніше повідомлялося, що експерти чекають реваншу долара. 2008 рік може стати роком реваншу для американської валюти.

Курс долара до євро впав цього року на 9,9%. До цього призвела іпотечна і кредитна криза в США, а також зниження процентних ставок Федеральною резервною системою з 5,25% до 4,5%. Проте в останні дні курс долара стабілізувався, повідомляє Цензор.нет.

Зараз ви читаєте новину «В Україні підвищився курс долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути