пʼятниця, 20 червня 2008 18:15

В Україні не працює 70 % дороговартісної медичної техніки, закупленої МОЗ у 2007 році

70 % дороговартісної медичної техніки, закупленої Міністерством охорони здоров"я України на суму понад 347 млн. грн у 2007 році, не працює до сьогодні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на засіданні Національної ради з питань охорони здоров"я населення повідомив її голова радник Президента України Микола Поліщук.

Причини такої ситуації Поліщук вбачає у несвоєчасному постачанні обладнання, неготовності закладів охорони здоров"я прийняти медапаратуру та непідготовленості фахівців.

"Закупівля дороговартісного обладнання відбувається непрозоро, пріоритети недостатньо обгрунтовані, водночас заклади охорони здоров"я неготові до роботи з ним. Закупівлі в закладах охорони здоров"я різних форм власності дублються, а коштів на післягарантійне обслуговування нема," – зазначив Поліщук.

Він наголосив, що з 2004 року досі не введено в експлуатацію обладнання з лікування хворих на онкологічні захворювання та туберкульоз на загальну суму 10,516 млн. грн.

Поліщук вважає, що проблема полягає також у щорічному зростанні обсягів фінансування української медицини.

"Зокрема, якщо у 2004 р. на охорону здоров"я було виділено 12,15 млрд. грн., то вже у 2007 р. – 23,9 млрд. грн. І значна частина в структурі видатків на стаціонарну медичну допомогу йде на придбання високовартісного медичного обладнання," – повідомив радник Президента.

За його словами, проведений аналіз свідчить про нагальну необхідність проведення радикальних реформ в галузі охорони здоров"я, зокрема щодо підвищення ефективності використання дороговартісного медобладнання.

Члени Національної Ради обговорили шляхи вирішення зазначеної проблеми і планують звернутися до Кабінету Міністрів України з рекомендацією провести аудит ефективності використання медичного обладнання в закладах охорони здоров"я всіх відомств за останні 5 років і тільки після цього планувати закупівлі на 2009 рік, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «В Україні не працює 70 % дороговартісної медичної техніки, закупленої МОЗ у 2007 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути