середа, 22 червня 2022 06:30

В Україні сьогодні вшановують пам'ять жертв Другої світової

22 червня в Україні - День скорботи і вшанування пам'яті жертв Другої світової війни.

Вона забрала життя кожного п'ятого українця. Про це розповідає Gazeta.ua.

Для України Друга світова стала національною трагедією, адже українців позбавили державності та вони воювали за чужі імперські інтереси. Крім того, доводилося вбивати своїх співгромадян.

У боротьбі проти нацизму брали участь українські солдати в лавах Радянської армії, яких було понад 6 млн та воїни Української повстанської армії - понад 100 тис.

Та війна для України не обмежилася бойовими діями та окупацією її сучасних територій. Наші громадяни з'єднувалися з військами інших держав. Зокрема, Польщі (120 тис. у 1939 р.), США (до 80 тис. у 1945 р.), Канади (до 45 тис. у 1945 р.) та Франції (до 5 тис. у 1940 році).

Автор: DW
  В Україні 22 червня вшановують пам'ять полеглих під час Другої світової війни
В Україні 22 червня вшановують пам'ять полеглих під час Другої світової війни

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День пам'яті жертв війни: попередили про можливі провокації з боку РФ

Однак з різних причин доводилося воювати і по інший бік. У німецьких військах було від 600 осіб у 1939 році до 250 тис. у 1941–1945 роках. Також приєднувалися до військ Румунії (24 тис.), Угорщини (до 20 тис.), Словаччини (до 2 тис.), Хорватії (1,5 тис.).

За даними істориків, прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять 8-10 млн осіб, демографічні - понад 13 млн, а економічні - 285 млн рублів, які використовувалися у той час.

Україну повністю завоювали за кілька місяців бойових дій, а мільйони людей опинилися в окупації ворога.

Друга світова війна для українців стала руйнівною з боку обох тоталітарних режимів. На окупованих територіях нацисти влаштовували Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл тощо.

Водночас були і злочини комуністичного режиму, про які довгий час мовчали. Зокрема, йдеться про розстріли політичних в'язнів на заході Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941 року, підрив Дніпрогесу і знищення в Одесі поранених червоноармійців, яких скинули у море на Одещині разом із санітарними машинами.

Документальне підтвердження можна знайти у багатотомному історико-меморіальному виданні "Книга Пам'яті України". У його 250 томах за областями та населеними пунктами подані імена загиблих. Дати мобілізації та загибелі свідчать про їхній короткий шлях на війні, а за прізвищами виявляється, що воювали цілі родини.

Сьогодні Україна також бореться з ворогом. Однак цього разу повномасштабну війну розв'язала саме Росія зранку 24 лютого 2022 року.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4509 випадків загибелі мирних українців з початку повномасштабного вторгнення РФ. 5585 осіб зазнали поранень. Серед загиблих - 1747 чоловіків, 1166 жінок, 124 дівчинки й 129 хлопчиків. Стать 1302 дорослих і 41 дитини не встановили.

Зараз ви читаєте новину «В Україні сьогодні вшановують пам'ять жертв Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути