понеділок, 14 лютого 2011 18:31

У Рівненському Палаці бурштину "поселився" півметровий янгол (ФОТО)

Напередодні Стрітення до міського Палацу бурштину у Рівному привезли новий експонат – янгола, який тримає в руках голубів. Півметрову фігуру виставили на оглядини в головній залі музею.

Янгола зробили київські керамістки Надія та Олена Козаки. Бурштин для статуетки дала з власних запасів столична майстриня Галина Лемець.

Фігурка стоїть на постаменті в центрі зали. У її нижній частині на кераміці випалено біблейський сюжет.

"15 лютого відзначають 40-й день від народження Христа. За легендою, Діва Марія з Йосифом принесла його до храму. Оскільки родина була бідна, вони пожертвували двох голубів - багаті люди у ті часи жертвували худобу. У храмі на немовля уже чекав старець Симеон, який міг померти лише тоді, коли на власні очі побачить Господа", - 52-річна Надія Миколаївна показує різнокольорові рисунки на фігурі. Їх послідовно випалювали на кераміці при температурі 1020 градусів.

У піднятих руках янгол тримає голубів, які вирізані з цільних шматків бурштину. Німб та крила також зроблені з сонячного каменю, що нанизаний на срібні дроти. Ромби з камінчиками у центрі символізують Боже око.

"Робота у нас з донькою зайняла майже місяць. Олена зробила ескіз, підбирала по розміру бурштин. Його видобувають з родовища Володимирець-Східний на Рівненщині. Скільки каменю сюди пішло - ми не рахували", - каже Надія Козак. – "Разом з Галиною Лемець створюємо колекцію бурштинових янголів уже п'ятий рік. Точної їхньої кількості також не знаємо, бо янголів не рахують. Але сотня фігурок різних розмірів уже набереться".

"Янгола привезли у великій коробці, обклали його пінопластом, щоб не побився в дорозі. Дуже боялися, що буде така сама негода як в суботу, але обійшлося – нині тільки мороз і сонце. На Стрітення за погодою також визначають, коли прийде весна", - додає Галина Лемець.

Рівне – перше місто, яке побачило Стрітенського янгола. Він пробуде в Палаці Бурштину ще два тижні. Потім власниці покажуть його у інших містах.

На постійній експозиції у Рівненському музеї можна побачити інших янголів від майстринь Галини Лемець та родини Козаків – від метрових фігур до дзвіночків, які мають розмір з долоню.

Фото: Олена Власова/Gazeta.ua

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Рівненському Палаці бурштину "поселився" півметровий янгол (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути