Ексклюзиви
понеділок, 26 жовтня 2009 13:55

Протягом останніх днів жовтня землян чекають сильні магнітні бурі

Протягом останніх днів жовтня землян чекають сильні магнітні бурі

Різке посилення сонячної активності спостерігає супутник "Коронас-Фотон". Основною причиною цього стала поява на Сонці відразу двох нових активних областей. Якщо до середини середи накопичена енергія не буде він випущений, то з 28 по 31 жовтня на Землі можна чекати одні з найсильніших у цьому році магнітних бур.

На Сонце в останні дні спостерігається різке посилення активності. Знімки цього процесу передала обсерваторія ТЕСИС, встановлена на супутнику "Коронас-Фотон". На зірку з"явилися відразу дві нові активні області, які отримали в каталозі NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, США) номери 1028 і 1029, повідомляє лабораторія рентгенівської астрономії Сонця ФІАН ім. П. Н. Лебедєва.

Пояси активності і сонячні спалахи

Спалахи на Сонці відбуваються не в довільних місцях, а концентруються в так званих поясах активності - протяжних зонах сильного магнітного поля, які оперізують Сонце паралельно екватора.

Попередня область активності з номером 1027 зникла з сонячного диска ще 2 жовтня. "Це означає, що черговий сплеск активності Сонця стартував після досить значної перерви в три тижні. Залишається тільки гадати, яку енергію накопичила наша зірка за цей час і як вона нею розпорядиться", - повідомляють вчені.

У ході попереднього сплеску активності, пік якої припав на кінець вересня, надлишкова енергія корони Сонця пішла на спалах рівня C 2.0 (вона стала другою за потужністю в цьому році), а також на викид одного з найбільших за останні кілька років протуберанців, що стався в ніч з 26 на 27 вересня. Обидві події відбулися в той раз на східному краю Сонця і майже не позначилися на Землі, тому що цей край Сонця має найменшу геоефективність з усіх сонячних довгот, звернених до нашої планети.

Нові області активності

Хоча обидві нові активні області знаходяться в північній півкулі Сонця, їх характеристики помітно різняться. Першу з областей, з номером 1028, можна побачити із Землі тільки володіючи апаратурою високої роздільної здатності, так як в області утримується лише одна сонячна пляма малої площі.

Область з номером 1029 стала найбільшою групою цього року, що простягнулася вздовж сонячної паралелі на відстань майже 100 тис. км і налічує 18 плям. Вона виявилася однією з найбільш швидких: так, 25 жовтня в ній було лише 11 плям, на день раніше - дев"ять, а 23 жовтня вона ще просто не існувала.

Сонце назбирало енергії

Такий швидкий ріст активних областей повинен супроводжуватися накопиченням в атмосфері Сонця величезної електричної енергії. Останнє випливає з законів магнітної гідродинаміки, згідно з яким сила електричного поля в плазмі прямо пропорційна швидкості зміни магнітного поля. В результаті у швидкозростаючих областях на Сонці повинні формуватися надзвичайно потужні електричні струми, звичайно кільцевої форми. При цьому нескінченна провідність сонячної плазми дозволяє їм вільно рости протягом багатьох годин і навіть днів, поки який-небудь випадковий процес не приведе до раптового розриву токового кільця і вивільнення всієї накопиченої в ньому енергії. Саме так, за сучасними уявленнями, формуються вибухові процеси на Сонці.

Якщо ця теорія вірна, то активна область 1029 повинна була за два дні швидкого зростання накопичити колосальну "вільну" енергію.

Як зазначається у статті, графіки вимірюваного рентгенівського випромінювання Сонця зараз показують значне зростання. За минулу добу в активній області 1029 вже сталося вісім сонячних спалахів класу B і один спалах класу С 1.5. Остання подія, що продовжувалося з 6.10 до 6.37 мск 25 жовтня, стало третім за силою спалахом цього року.

Але навіть вивільнення настільки значної енергії не заважає активній області продовжувати зростати. Для порівняння, під час попереднього сплеску активності всього одного спалаху, що стався 25 вересня, виявилося достатньо, щоб повністю зруйнувати активну область 1026, в якій він відбувся. Це побічно підтверджує, що запас енергії в області 1029 величезний і поки що практично не вивільнився.

На думку учених, навіть малі магнітні бурі негативно діють на організм людини. Порушення сну і працездатності, а також дратівливість і нервозність можуть відчувати абсолютно здорові люди.

У такі дні медики радять метеочутливим людям дотримуватися звичного режиму дня, не перенапружуватися і більше відпочивати

За матеріалом: Инфокс.Ру

Зараз ви читаєте новину «Протягом останніх днів жовтня землян чекають сильні магнітні бурі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути