Ексклюзиви
середа, 05 липня 2023 18:23

До пасажирських поїздів повернулася воєнізована охорона: що варто знати

До пасажирських поїздів повернулася воєнізована охорона: що варто знати
З 30 червня до пасажирських поїздів повернули супровід воєнізованої охорони. Фото: Укрзалізниця

З 30 червня до пасажирських поїздів повернули супровід воєнізованої охорони.

Наразі охорона працює у поїздах №81 Київ – Ужгород, №41 Дніпро – Трускавець та № 712 Київ – Краматорськ. Щоб викликати працівників воєнізованої охорони, слід звернутися до провідника або начальника поїзда. Про це повідомили в Укрзалізниці.

"Продовжуємо працювати над питаннями безпеки наших пасажирів. Разом із жіночими купе поновили охорону в окремих поїздах", – повідомив голова Укрзалізниці Євген Лященко.

За його словами, працівники відомчої охорони вже здійснили 17 рейсів та долучилися до вирішення декількох конфліктних ситуацій. Проєкт будуть масштабувати з урахуванням результатів першого тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші потяги з жіночими купе почали курсувати Україною: який попит на квитки

Зазначається, що двоє працівників воєнізованої охорони впродовж рейсу перебуватимуть у поїзді. Вони здійснюють постійний контроль за порядком та патрулюють вагони.

"Всі співробітники воєнізованої охорони забезпечені спецформою, знаками розрізнення та проходять інструктаж перед кожним рейсом", – йдеться у повідомлені.

Під час рейсу працівники відомчої воєнізованої охорони АТ Укрзалізниця мають право здійснювати заходи фізичного впливу та використовувати спеціальні засоби, а також розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення.

Також вони можуть затримувати та передавати правопорушників до правоохоронних органів, проводити особистий огляд та огляд речей.

У 2020 році Укрзалізниця запровадила пілотний проєкт з охорони пасажирських поїздів у русі силами воєнізованої охорони компанії. Працівники цього підрозділу супроводжували загалом 10 пасажирських поїздів. Під час повномасштабного вторгнення цей проєкт було призупинено.

30 червня у перші рейси вирушили потяги із вагонами, де для жінок облаштували окремі купе. Поїзди відправилися за маршрутами Київ-Кривий Ріг, Дніпро-Трускавець, Київ-Ужгород та Харків-Ясіня.

Спеціальні купе облаштували, аби жінки мали змогу безпечніше подорожувати країною. Раніше траплялися випадки, коли під час рейсів вони ставали жертвами фізичного та сексуального насильства або домагань з боку чоловіків, пояснили залізничники.

Потягів із жіночими купе поки чотири, але у майбутньому їх кількість зростатиме. Враховуватимемо попит пасажирів, пояснив керівник пасажирських комунікацій Укрзалізниці Олександр Шевченко.

Кореспондентка Gazeta.ua взяла квиток у жіноче купе та відправилися у подорож до Кривого Рогу. По дорозі поспілкувалася з пасажирками по купе, провідниками та іншими подорожуючими в потязі.

Зараз ви читаєте новину «До пасажирських поїздів повернулася воєнізована охорона: що варто знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути