вівторок, 23 червня 2009 08:09

В Одесі відкрили перший в Україні музей Голокосту

В Одесі відкрили перший в Україні музей Голокосту

22 червня в будинку N 111 по вулиці Мала Арнаутська Одеси відкрито перший в Україні музей Голокосту.

Музей створений в основному з експонатів, принесених колишніми в"язнями. Тут будуть зберігатися речі в"язнів, витяги з різних публікацій, накази окупаційної влади, а також документальні фотоматеріали.

Зі слів голови Асоціації в"язнів гетто й концтаборів Романа Шварцмана, зараз всі експонати займають чотири кімнати, але в подальшому музейні площі будуть розширені за рахунок розташованих сусідніх нежитлових приміщень - музей повинен стати школою для молоді, щоб Голокосту більше не було ніколи, для жодного народу".

Він нагадав, що в роки минулої війни від рук гітлерівців загинуло близько 3 мільйонів євреїв, що проживали на території колишнього СРСР.


Голокост - вже сталий термін, який означає масове знищення нацистами єврейського населення Європи. У перекладі з грецької слово означає всеспалення, або катастрофу.

У 1933-1945 роках 60% єврейського населення Європи зазнали систематичних переслідувань і знищення в Німеччині та на захоплених нею територіях.

1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій постановила, що 27 січня буде щорічно відзначатися як Міжнародний день пам"яті жертв Голокосту.

У тексті резолюції ООН сказано про те, що Голокост, який призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з-поміж представників інших меншин, завжди буде слугувати всім народам застереженням про небезпеки, які таїть в собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість.

Генеральна Асамблея ООН відкинула будь-яке заперечення Голокосту як історичної події, а також беззастережно засудила всі прояви релігійної нетерпимості, переслідування і насильства за етнічною ознакою.

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «В Одесі відкрили перший в Україні музей Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути