четвер, 20 травня 2010 18:26

В обмінниках відмовляються купувати євро

В обмінниках відмовляються купувати євро

З початку травня комерційні банки в Україні різко обмежили операції з євро. Збути українцям євро стало важко. В обмінниках продають валюту, але купувати відмовляються під різними приводами.

Через обмеження з купівлею євро Нацбанк надіслав спеціальну телеграму всім центральним відділенням банків: "Національний банк України на основі моніторингу стану готівкового валютного ринку України відзначає тенденцію щодо окремих необґрунтованих відмов з боку уповноважених банків, фінансових установ у здійсненні валютообмінних операцій з євро", - йдеться у телеграмі регулятора N13-121/2605-8318.

Керівник казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко розповів, що заборона НБУ змінювати обмінні курси готівкової валюти впродовж дня створює для банків серйозні ризики по операціях з євро.

"Ми фактично не маємо можливості оперативно реагувати на зміни курсів євро, котрий коливається. Тому й вимушені обмежувати операції з євро". – констатував він.

Різниця між купівлею й продажем євро в комерційних банках складає 25 – 35 копійок.

"Так банки страхуються від збитків через падіння курсу. – пояснив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. – Євро зараз мало хто купує – лише ті, хто їде до Європи. А от охочих продати – більше".

Сьогодні на міжбанку євро зріс відразу на 12 копійок.

Вчора торги на міжбанку завершилися курсом 9,65 грн за 1 євро. Сьогоднішній курс 9,77 грн. за 1 євро. Нацбанк встановив офіційний курс на рівні 9,72 за 1 євро.

"Євро ще коливатиметься, бо на ньому спекулюють. – пояснив економіст Олексій Лупоносов. – Але до осені зросте мінімум до 12 гривень. Євросоюз вже створив найбільший в світі стабілізаційний фонд, що становить 750 мільярдів євро, аби підтримати країни - члени ЄС, котрі опинилися в кризі"

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В обмінниках відмовляються купувати євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути