Ексклюзиви
вівторок, 22 грудня 2009 15:59

У Литві існували секретні центри ЦРУ

У Литві існували секретні центри ЦРУ
Парламентська комісія Сейму Литви, що розслідувала твердження про роботу в країні секретних в"язниць ЦРУ, прийшла до висновку, що в Литві існували два секретні американські центри, про призначення яких точно невідомо.

Як повідомляє ВВС з посиланням на голову комітету з безпеки парламенту Литви Арвідаса Анушкаускаса, доповідь слідчої комісії вже схвалено і найближчим часом буде опубліковано.

Згідно з висновками комісії, у першому з американських центрів було створено умови для утримання людей, однак приміщення так і не було використано.

Що стосується другого центру утримання, то парламентаріям не вдалося отримати прямі докази присутності там підозрюваних у тероризмі. Водночас, комісія констатувала, що роботу установи було часто приховано від представників литовських спецслужб, і ЦРУ могла використовувати литовську інфраструктуру на свій розсуд.

Члени комісії також визнали, що в 2005-2006 році на території Литви приземлялися американські літаки, які після посадки не перевірялися владою. Щонайменше, один раз було свідомо обмежено можливості прикордонників перевірити літак, зазначив Анушкаускас.

Нагадаємо, на початку грудня екс-президент Литви Роландас Паксас заявив, що його відсторонили від посади в 2004 році через те, що він відмовився розмістити в Литві секретну в"язницю ЦРУ.

Як повідомлялося, в листопаді телеканал ABC з посиланням на колишнього співробітника ЦРУ повідомив, що таємна в"язниця ЦРУ в Литві перебувала в селищі Антівілай неподалік від дач литовських чиновників, за 20 кілометрів від Вільнюса. Раніше в цій будівлі розташовувалася школа верхової їзди.

Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що в неї є "непрямі підозри", що в"язниця ЦРУ на території країни існувала, вона закликала провести ретельне розслідування і, якщо цей факт підтвердиться, то, на її думку, Литва повинна "очиститися", визнавши це і перепросити світову спільноту.

Зараз ви читаєте новину «У Литві існували секретні центри ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути