понеділок, 10 березня 2008 18:27

В космос від Південної Кореї полетить жінка

Південна Корея призначила нового фахівця для польоту до Міжнародної космічної станції на борту російського корабля "Союз" після того, як Москва попросила замінити першого кандидата, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Честі стати першим південнокорейським космонавтом удостоєна жінка", - оголосив на екстреній прес-конференції в Сеулі представник міністерства освіти, науки і технологій Лі Санг Мок.

Ім"я нового космонавта Сеул назвав менше, ніж за місяць до польоту на МКС.

Міністерство освіти, науки і технологій Південної Кореї вирішило замінити 31-річного інженера-механіка Ко Сана на його дублершу - фахівця з біосистем 29-річну І Со Єн. Обидва космонавт проходять підготовку в російському Зоряному містечку.

У вересні 2007 року Сеул затвердив Ко Сана як першого космонавта від республіки Корея, але в лютому Федеральне космічне агентство Росії попросило замінити кандидата, оскільки той, за інформацією російської сторони, не раз порушував протокол підготовки до польоту.

Роскосмос поки не коментує цю інформацію.

"Відповідальність за інформаційний супровід контракту з запуску першого південнокорейського космонавта повністю несе корейська сторона, тому не в праві спростовувати або підтверджувати цю подію", - сказав РИА "Новости" Олександр Воробйов.

Він додав, що Ко Сан продовжує підготовку в Зоряному містечку, але переведений з основного складу екіпажа в дублюючий.

Раніше представник південнокорейського міністерства з посиланням на російських партнерів повідомив, що Ко Сан двічі виніс важливі друкарські матеріали за межі центру підготовки космонавтів імені Гагаріна.

"Російське космічне агентство підкреслило, що невелика помилка і порушення правил можуть спричинити серйозні наслідки", - сказав журналістам Лі Санг Мок.

Заміна кандидатів, на його думку, не позначиться на роботі екіпажа, оскільки і колишній південнокорейський кандидат, і його дублерша проходили одну й ту ж підготовку.

Дублерша кандидата, який "провинився", працюватиме на борту МКС 10 днів із двома іншими космонавтами, зокрема з ще однією жінкою-дослідником із США. Усунений від польоту Ко Сан на Землі координуватиме роботу І Со Єн, яка під час польоту повинна провести кілька наукових експериментів.

Запуск російського корабля "Союз" з космодрому Байконур заплановано на 8 квітня.

І Со Єн стане представницею шостої азіатської країни, яка відправила свого фахівця до космосу.

До кінця наступного року Південна Корея планує закінчити будівництво свого першого центру з дослідження космосу, а до 2020 року - запустити власний супутник Місяця, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «В космос від Південної Кореї полетить жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути