вівторок, 18 грудня 2007 12:42

У Китаї скоро закінчиться епоха дешевої робочої сили

Стрімке старіння населення Китаю завершить еру дешевої робочої сили і зажадає зростання витрат держави на утримання пенсіонерів, повідомляє у вівторок китайська газета "Чайна Дейлі".

На думку газети, через 20 років китайська економіка втратить перевагу дешевої робочої сили, оскільки після 2030 року співвідношення працюючих і пенсіонерів в країні складе 2:1. В даний час на шість працюючих китайців припадає один пенсіонер.

Як вважає заступник директора Всекитайського комітету у справах літніх людей Янь Цінчунь, при скороченні працюючого населення на державу важким тягарем ляже турбота про літніх людей, що неминуче позначиться на розвитку економіки.

Згідно дослідженням комітету, до початку 2007 року чисельність людей, що переступили 60-річний вік, склала 149 мільйонів або 11,3% від загальної чисельності населення КНР. Щорічний приріст людей, що досягли пенсійного віку, за даними китайських експертів, складає 3,2%, що в п"ять разів перевищує показник загального приросту населення країни. У 2020 році кількість пенсіонерів в Китаї збільшиться до 248 мільйонів, а в 2050 році - до 437 мільйонів і складе більше чверті населення КНР.

На думку китайських експертів, країна сьогодні не готова адекватно відреагувати на проблему старіння населення, яке зажадає значного збільшення витрат на медичне обслуговування, соціальне та інше забезпечення китайських пенсіонерів.

На думку китайських експертів, дешева робоча сила протягом декількох десятиліть була істотною перевагою для китайських виробників. Директор інституту населення і економіки праці Цай Фан вважає, що тільки за останні два десятиліття економічна активність в країні на 28% залежала від чинника дешевої робочої сили, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У Китаї скоро закінчиться епоха дешевої робочої сили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути