четвер, 24 січня 2008 12:45

У червні може бути створена "Газова ОПЕК"

 Учасники форуму країн-експортерів газу мають намір створити на його базі міжнародну організацію, побудовану за тими ж принципами, що і ОПЕК. Статут нової структури може бути представлений на черговому форумі в Москві у червні. Але, як вважає "Коммерсант", через протидію США і Євросоюзу "газова ОПЕК" не скоро стане такою ж впливовою організацією, як нафтовий картель.

Проект статуту нової структури ще торік запропонував Іран. Велика частина статей цього проекту майже повністю відповідає статуту ОПЕК.

Остаточне узгодження статуту нової міжнародної організації газових експортерів планується в червні у ході наступного засідання в Москві.

ФКЕГ (Gas Exporting Countries Forum) був вперше проведений  2001 року у Тегерані. Форум не має статуту, чіткої системи членства і постійного представництва у якійсь країні. У ньому постійно беруть участь Алжир, Болівія, Бруней, Венесуела, Єгипет, Індонезія, Іран, Катар, Лівія, Малайзія, Нігерія, ОАЕ, Оман, Росія, Тринідад і Тобаго, Екваторіальна Гвінея. У деяких зустрічах брала участь Туркменія. Норвегія вважається спостерігачем.

28 січня 2007 року вищий керівник Ірану аятолла Алі Хаменєї на зустрічі з секретарем Ради безпеки Росії Ігорем Івановим офіційно запропонував Росії створити газовий картель за типом ОПЕК.

Президент Росії Володимир Путін на цю пропозицію не відповів, але під час свого візиту на Близький Схід на початку минулого року обговорив з еміром Катару координацію дій в газовій сфері.

Очікувалося, що про створення "газової ОПЕК" оголосять у квітні 2007 року в Досі, проте така перспектива викликала різко негативну реакцію США і Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «У червні може бути створена "Газова ОПЕК"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути