пʼятниця, 12 березня 2010 11:39

В Іспанії помер видатний письменник Мігель Делібес

В Іспанії помер видатний письменник Мігель Делібес

В ніч з четверга на п"ятницю в своєму будинку у Вальядоліде (північний захід Іспанії) у віці 89 років помер видатний письменник, класик іспанської сучасної літератури Мігель Делібес, передали в п"ятницю іспанські ЗМІ.

Мігель Делібес народився 17 жовтня 1920 року у Вальядоліді в сім"ї директора міського комерційного училища. Під час Громадянської війни в Іспанії в 1938 році він, щоб уникнути примусової мобілізації в піхоту, добровольцем записався на флот і потрапив на крейсер "Канаріас".

Після закінчення війни він працював карикатуристом в місцевій газеті El Norte de Castilla, потім почав писати статті. Перший його роман "У кипариса довга тінь" з"явився в 1948 році. Через два роки він отримує престижну літературну премію Надаля.

Протягом 50-60-х років випускав по одній повісті або роману на рік. У 1958 році став директором газети El Norte de Castilla. У 1973 році Делібес стає членом Іспанської королівської академії мови. У 1974 році вмерла його дружина, письменник дуже важко переживає її смерть, декілька років не пише.

Делібес удостоєний низки престижних премій, зокрема Принца Астурійського (1982 рік) і "Мігель Сервантес" (1983 рік). У 2000 році висувався на Нобелівську премію з літератури. Написав більше 50 книг, переведених на багато мов, зокрема на російську.

У 1998 році письменникові поставили діагноз рак товстої кишки. У тому ж році вийшов його останній роман "Єретик". За словами самого Мігеля Делібеса, "письменник в мені помер раніше, ніж людина".

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії помер видатний письменник Мігель Делібес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути