Ексклюзиви
пʼятниця, 02 грудня 2011 14:54

В Ісландії прокидається вулкан, через який може затопити острів

В Ісландії прокидається вулкан, через який може затопити острів

Уже кілька місяців ісландські геофізики пильно спостерігають за вулканом Катла на півдні країни, який за їх словами, почав прокидатися. Катла в кілька разів більше знаменитого Ейяф'ядлаєкюдль, його висота, за різними даними, коливається від 970 метрів до півтора кілометрів, а діаметр кратера становить 10 кілометрів. Починаючи з літа, в районі вулкана сейсмологи фіксували підземні поштовхи. З часом вони ставали все більш прискореними та інтенсивними. Минулого місяця їх було зафіксовано більше 500.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Конго почалося виверження найактивнішого вулкану Африки

Багато експертів припускали, що виверження "старшого брата" Ейяф'ядлаєкюдль відбудеться вже в жовтні, проте цього не сталося. Весь цей час мешканці прилеглих до вулкана районів, а також ісландський МНС перебувають у стані підвищеної готовності. За словами вчених з Університету Ісландії, цей вулкан прокидається раз на 40-80 років. Останній раз це відбулося в 1918 році, а значить, пробудження гіганта давно назріло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чилі прокинувся вулкан Хадсон

Понад століття тому виверження Катла тривало більше місяця. Тоді здавалося, що настав Апокаліпсис: небо на багато днів стало чорним від вулканічного попелу, який знищив урожай і худобу місцевих фермерів, які проживали в радіусі десятків кілометрів від Катла. Сьогодні завдяки одному з найбільших вулканів Ісландії Європа може на кілька місяців залишитись без авіасполучення, транспортні компанії та пасажири зазнають величезних збитків. Крім того, при виверженні розтане вулкан, який покриває льодовик, що призведе до однієї з найстрашніших повеней в історії Ісландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулкан у Південній Америці може призвести до ядерної зими

За словами геофізиків, виверження Катла може серйозно відбитись на кліматі всієї планети. Величезні маси сірки, викинуті в повітря "старшим братом" Ейяф'ядлаєкюдль, м'яко кажучи, не найкращим чином позначаться на навколишньому середовищі, а також здоров'ї людей і тварин. На даний момент, неможливо передбачити, коли саме один з найбільших вулканів Ісландії прокинеться від сну.

Зараз ви читаєте новину «В Ісландії прокидається вулкан, через який може затопити острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути