неділя, 27 грудня 2009 14:54

В Ірані є загиблі у сутичках між демонстрантами і поліцією

В Ірані є загиблі у сутичках між демонстрантами і поліцією
У Тегерані відбуваються запеклі зіткнення між силами безпеки і демонстрантами, які зібралися в центрі міста. Поліція відкрила вогонь по учасниках акції протесту, щонайменше три людини загинули. За словами очевидців над центром міста піднімається стовп чорного диму.

Опозиційні партії Ірану закликали своїх прихильників провести акції протесту у всій країні, щоб таким чином відзначити Ашуру, одне з найбільш важливих свят для мусульман-шиїтів.

На веб-сайтах опозиції розміщена інформація про те, що служби безпеки застосували проти демонстрантів сльозогінний газ і заблокували дороги, щоб перешкодити людям приєднатися до акцій протестів. Однак до протестів приєднується щораз більше людей.

Нагадаємо, вчора повідомлялося, що іранська поліція не дає прихильникам опозиції провести заплановані на 26 грудня акції протесту. На вулицях Тегерана відбулися зіткнення між демонстрантами і правоохоронцями.

Напруга в Ірані зросла після смерті впливового священнослужителя, Великого аятоли Хосейна Алі Монтазері, який помер в ніч на неділю, 20 грудня, у віці 87 років. Не дивлячись на свій похилий вік, він до останнього дня брав участь в політичних подіях в Ісламській Республіці. Свого часу аятола був одним з найближчих сподвижників вождя ісламської революції імама Хомейні, називався його можливим наступником. Проте в 1998 році він був засуджений і провів п"ять років під домашнім арештом за те, що виступив з критикою на адресу іранського духівництва, засумнівався в легітимності лідера Ірану Алі Хаменєї, який прийшов до влади в 1989 році після смерті Хомейні.

На похоронах іранського аятоли-дисидента Хосейна Алі Монтазері відбулися нові масові акції протесту опозиції проти правлячого режиму, які переросли в сутички з поліцією. На вулиці священного міста Кум, в якому 21 грудня пройшли похорони Монтазері, вийшли десятки тисяч людей. Повідомлялося про сутички поліції з демонстрантами.

23 грудня сили безпеки Ірану розігнали акцію протесту опозиції в центрі міста Ісфахан. Поліція застосувала сльозогінний газ проти тих, хто прийшов вшанувати пам"ять відомого аятоли-дисидента. За даними опозиції, в результаті інциденту постраждали багато протестуючих, багато хто з них був заарештований.

Останні виступи опозиції в Ірані на початку грудня вилилися в безлади. Прихильники екс-кандидата в президенти, лідера опозиції, Мірхоссейна Мусаві влаштували акцію протесту і намагалися закинути пляшками з водою і камінням прихильників діючого президента Ірану Махмуда Ахмадінежада, які брали участь в мітингу з нагоди Дня Студента, внаслідок чого між сторонами зав"язалася бійка. Поліція заарештувала тоді більше 200 людей, передає ВВС.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані є загиблі у сутичках між демонстрантами і поліцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути