вівторок, 01 травня 2012 12:33

В Холодному Яру повстанці "порубали" більшовиків
11

Фото: Фото: Юрій Стригун

Понад сім тисяч гостей з України й з-за кордону відвідали вчора село Мельники Чигиринського району Черкаської області. Тут відбулося традиційне вшанування героїв Холодного Яру. Холодноярська республіка існувала в 1920-1922 роках і боролася проти більшовиків за вільну й незалежну Україну.

За двісті метрів до монументу на стільчику сидить 86-річна Ганна Холод.

- Мого батька більшовики забрали в 1936 році і ми його більше не бачили. Називали його гайдамакою, бо у 1920 році боровся за Україну. У нас усі села, що в Холодному Яру, боролися.

Біля монумента – людно. Виділяються кілька козаків у чорних шинелях. Це полк "Чорних козаків". Час від часу вони б'ють у великий тулумбас. Більшість із них приїхала з польського Перемишля. З'являються люди в одежі українських повстанців 1920-1922 років. Несуть чорний прапор холодноярців з написом "Воля України або смерть". Серед партійних прапорів найбільше – "Свободи".

За кілька хвилин до 11-ої з'являється Олег Тягнибок. Тисне руку знайомим. Проходить повз хлопця, на футболці якого написано: "Бандерівець – звання високе й горде. У москалів від нього кривить морди".

Письменник Роман Коваль відкриває мітинг. Надає слово Тягнибоку.

- Історія початку ХХ століття повторюється й сьогодні. Донецькі бандюгани хочуть продати нашу землю так, як вони самі себе продали москалям. Вони включили зелене світло Кірілу Гундяєву й іншим різним Табачникам. Але на заваді їм стане дух непокори, плеканий нашими дідами тут, у Холодному Яру, - сказав він.

Після Тягнибока бере слово заступник голови Верховної Ради Микола Томенко.

- Українці неодноразово звільняли свою землю від різних загарбників – поляків, німців, росіян. Звільнимо й від донецьких. Самі того не знаючи, донецькі призначили вибори на 28 жовтня – день визволення України. Сподіваюся, ця дата стане символічною, - зауважив "бютівець".

Після мітингу кількакілометровою колоною учасники урочистостей ідуть до лісового урочища. Тут має відбутися імпровізований бій між червоним Таращанським полком і повстанцями. Дійство відбувається в долині. Глядачі займають місце на горбі. Тут розтягають величезний (40 на 50 метрів) національний прапор.

Підготовка затягується. Чекають підводу. "Продзагонівці" одягнуті в мундири з червоними стрічками під звуки "Інтернаціоналу" виходять з лісу в долину. "Повстанці" чекають їх у засідці з кулеметами "максим" і "льюіс" та гарматою. Після кількох кулеметних черг червоні відступають. Холодноярці кидаються на них із шаблями. Глядачі починають вибігати за червону обгороджувальну стрічку.

- Не натурально так падають, – каже чоловік із фотоапаратом.

За кілька хвилин "бій" закінчено. Усі учасники шикуються у шеренгу й дають залп.

Потім змотують прапор.

– Обережно, не зачепіться за кущі, – просить черкаський "бютівець" Микола Булатецький. Прапор змотують і 12 осіб несуть його до машини. Урочистості продовжуються біля ставу Мотрониного монастиря, де півсотні юнаків урочисто приймають у козаки.

Зараз ви читаєте новину «В Холодному Яру повстанці "порубали" більшовиків ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

216

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути