субота, 30 червня 2012 05:34

В Європі росте чорний ринок органів - ЗМІ

В Європі росте чорний ринок органів - ЗМІ
Ілюстрація з сайту waytogod.ru

Деякі європейці, зіткнувшись з бідністю, продають свої нирки, легені, кістковий мозок або рогівку, пише видання The New York Times.

"Поширення нелегальної торгівлі в Європі набирає обертів завдяки інтернету, світовий нестачі органів для трансплантації, а в деяких випадках - безпринципним торговцям, які готові нажитися на бідності", - відзначає автор статті Ден Білефскі.

"Організовані кримінальні угруповання користуються уразливістю обох сторін угоди: людей, які страждають від постійної бідності, і зневірених заможних пацієнтів, які зроблять все, щоб вижити", - говорить Джонатан Рател, спеціальний прокурор ЄС.

15-20 тис. нирок щорічно нелегально продається в світі, згідно з даними правозахисної організації Organs Watch. Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що задовольняються лише 10% світових потреб у трансплантації органів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки можна заробити на власних органах

Автор статті описує ситуацію, що склалася в Сербії. Торгівля органами в країні заборонена. Жителям невеликого містечка Долевац уряд заборонив створювати агентство з продажу органів і крові за кордон. Віолетта Кавац, домогосподарка, яка виступає за створення організації, каже, що безробіття досягає тут 50%. За її словами, мешканці, позбавлені легальної можливості продажу органів, намагаються продати їх в Болгарію і Косово.

"Я продам свою нирку, свою печінку, зроблю все можливе, щоб вижити". Павел Мирцов показує своє оголошення про продаж нирки. "Нирка на продаж. Група A. У мене важка фінансова ситуація. Я втратив роботу, мені потрібні гроші, щоб оплатити навчання в школі моїх двох дітей", - йдеться в оголошенні. Він каже, що не боїться можливої ??операції і заборони на продаж органів. "Це моє тіло, і я можу робити з ним все, що хочу".

Офіційні представники сербського уряду наполягають на тому, що Сербія не така бідна, щоб її жителі змушені були продавати органи. Поліція не зареєструвала жодного випадку торгівлі органами за останні 10 років. Експерти кажуть, що переслідування рідкісні, тому що трансплантації зазвичай відбуваються в третіх країнах, що ускладнює їх виявлення.

Зараз ви читаєте новину «В Європі росте чорний ринок органів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути