середа, 17 серпня 2016 22:14

В День Незалежності Леонід Кравчук їсть крученики і п'є горілку

В День Незалежності Леонід Кравчук їсть крученики і п'є горілку
фото:Сергій Старостенко

Перший президент України Леонід Кравчук День Незалежності святкує разом з родиною. Застілля починають з проголошення тостів за Україну. На столі обов'язково стоїть біле вино і горілка.

Про це Леонід Кравчук розказав кореспонденту Gazeta.ua під час інтерв'ю.

"День Незалежності завжди святкую вдома разом з родинною. Хоч син живе окремо, завжди збираємося за святковим столом. Син з невісткою — гарні повари-самоучки. В цей день обов'язково готують крученики і холодець. Застілля починаємо з тостів за Україну. В такий день можна по капельці випити. Люблю біле вино, але більше — горілку, бо вона мені не шкодить. Люблю львівські горілки: "Гетьман Сагайдачний", "Перлову", - сказав він.

"Чарка знімає стрес і робить людей розкутішими. Тоді і розмова краще йде", - додав Леонід Макарович.

Перший президент розповів, що 24 серпня 1991 року прокинувся о 6 ранку. Готувався до доповіді, яку мав виголосити у парламенті.

"Почав писати її ще ввечері. Всі свої доповіді і виступи завжди пишу сам. Пишу швидко. За день можу написати 9-10 сторінок. Але свою писанину потім доводиться переписувати. Під час цього процесу вимальовується логіка і шліфуються речення. Щоб ще раз її перечитати, прокинувся з самого ранку. О 9 вже був на роботі", - розповів Кравчук.

"Розглядати Акт про незалежність почали після обіду. Обговорювали його години зо дві.

Поставив його на голосування близько 16.00 — незадовго до перерви. Його підтримали 346 депутати. Навіть комуністи голосували "за". У цьому не сумнівався. Протягом кількох днів до цього працював з керівниками областей. Хотів дізнатися, як голосуватимуть депутати. Після перемовин зрозумів, що за Акт голосуватимуть не менше 300 депутатів", - додав він.

За його словами, результати голосування зал зустрів оплесками.

"Що тоді почало творитися! Депутати співали українських пісень, танцювали, піднімали прапори, обіймалися, вибігали на сцену, щоб потиснути мені руку. То був вибух політичного і чисто людського щастя", - поділився Леонід Макарович.

Більше спогадів Леоніда Кравчука про 24 серпня 1991 року читайте у свіжому номері журналу "Країна" № 31(334) від 18 серпня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «В День Незалежності Леонід Кравчук їсть крученики і п'є горілку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути