Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2020 10:53

У чорнобильські ліси повертаються тварини, яких не було понад 100 років

У чорнобильські ліси повертаються тварини, яких не було понад 100 років
Повернення великих тварин у Чорнобильську зону може бути пов'язано з відсутністю на цих землях людей, а також слідів їх діяльності. Фото: Pixabay

Уперше за понад 100 років у Чорнобильській зоні помітили бурих ведмедів.

Учені також фіксують сліди вовків і рисей, повідомляє ВВС Україна.

Повернення великих тварин у Чорнобильську зону може бути пов'язано з відсутністю на цих землях людей, а також слідів їх діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали авто, яке перевірятиме Чорнобильську зону на наявність пожеж

"Через відсутність людей та господарської діяльності до нас повернулися ведмеді. Вони, швидше за все, приходять до нас з Білорусі. Ми не знаємо поки що, скільки їх тут. Не виключено, що деякі особини вже живуть тут постійно. Ведмедів тут не було близько ста років. Цих тварин можна зустріти майже по всій території. Але поки що вони мігрують і їх явно небагато", — розповів заступник директора з наукової роботи Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів і радіоекології Сергій Гащак.

Також у зоні є багато рисей і вовків. Ці тварини з часу зникнення людини збільшили свою популяцію, але дуже часто залишаються голодними. У той час як вовк у важкі часи може їсти навіть яблука, рись — справжній хижак, якому необхідна здобич.

"Вовки населили буквально всю цю територію. І їх чисельність досить висока. І сім'ї вовків починають конкурувати за територію. Це дуже незвично, там де живуть люди, це дуже складно побачити. І виходить, що перешкодою до зростання чисельності вовків стають не люди, а самі вовки", — підкреслив учений.

За словами Сергія Гащака, за роки після аварії тваринний світ зони дуже змінився. Стало значно більше видів, на яких активно полювали. Зокрема, оленів було не більше кількох сотень, а зараз вже тисячі. Те ж саме стосується лосів і диких кабанів.

Чорнобильська АЕС розпочала перевезення відпрацьованого ядерного палива зі сховища "мокрого" типу (СВЯП-1) до сховища відпрацьованого ядерного палива "сухого" типу (СВЯП-2).

Зараз ви читаєте новину «У чорнобильські ліси повертаються тварини, яких не було понад 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути